Guvernul belgian s-a prăbuşit joi, în urma tensiunilor dintre facţiunile francofone şi cele flamande, ceea ce ameninţă preşedinţia belgiană a UE, care va începe în 1 iunie, relatează ”Financial Times”. Premierul Yves Leterme şi-a înaintat demisia regelui, după ce VLD, partidul liberalilor flamanzi, s-a retras din coaliţie, ceea ce a dus la prăbuşirea Guvernului, format în urmă cu cinci luni. Regele Albert al II-lea a încercat să evite o criză politică, amânând acceptarea demisiei lui Leterme, ceea ce înseamnă că Guvernul rămâne în funcţie dar nu are un mandat politic viabil. Această situaţie ameninţă să afecteze preşedinţia UE, care va fi preluată timp de şase luni de Belgia.
”Ultimul lucru de care avem nevoie este o preşedinţie afectată de evenimente interne”, a comentat un diplomat european. ”Există chestiuni serioase instituţionale, economice şi diplomatice care trebuie rezolvate, nu ne putem permite încă un vacuum de putere”, a adăugat el. Prăbuşirea Guvernului ceh, la începutul anului 2009, în timp ce asigura preşedinţia UE, a obligat blocul european să renunţe la multe obiective de pe agenda sa. Regele a avertizat că o criză politică ar afecta poziţia Belgiei în Europa şi previziunile economice, după criză. ”Dacă vom avea o criză politică profundă, vom fi într-o poziţie similară cu cea a Greciei. Avem o datorie de peste 100% din PIB pe care trebuie să o finanţăm”, a avertizat un fost premier, Mark Eyskens, într-un interviu.
O parte dintre cele mai recente probleme politice ale Belgiei au la bază chiar UE. Herman Van Rompuy, predecesorul lui Leterme, s-a retras de pe scena politică naţională pentru a deveni preşedinte al UE. Plecarea sa a deschis drumul pentru întoarcerea lui Leterme, un politician de centru-dreapta, flamand, cu o istorie de conflicte cu francofonii.