Sărbătorile sunt un prilej să ne gândim mai mult la cei în nevoie. Este o ocazie să facem cadouri din inimă celor care au cu adevărat nevoie de ele! Acesta este şi mesajul campaniei naţionale „Shoe Box” (cutie de pantof - n.r.), ce a cuprins şi oraşul nostru. Istoria lui a început în Cluj, în 2007, când o mămică s-a gândit cum să-şi determine copilul să devină altruist. Ea a transformat o cutie de pantofi într-o veritabilă cutie de cadouri, în care a pus diverse lucruşoare ale copilului său de care el nu mai avea nevoie. A ambalat cutia precum un cadou, a etichetat-o cu vârsta şi sexul copilului căruia i s-ar potrivi şi a dăruit-o unui om nevoiaş. Uite aşa, prin intermediul unei reţele de socializare, dar şi prin publicaţii din media, campania a devenit cunoscută la nivel naţional. De atunci, ea s-a organizat în multe oraşe ale ţării noastre.
DE LA OAMENI, PENTRU OAMENI La Constanţa, această campanie se organizează de trei ani. Cu fiecare an, din ce în ce mai mulţi oameni, atât tineri, cât şi adulţi, au aflat de activitatea dinaintea sărbătorilor şi au bătut la porţile centrului de colectare situat pe strada Dragoslavele, la nr. 6, unde se află şi sediul Fundaţiei „Project Romania Rescue” - Centrul de zi, care găzduieşte 20 de copii, cu vârste cuprinse între şase şi 19 ani, proveniţi din familii nevoiaşe. Asistentul social care lucrează în cadrul centrului, Elena Matei, a declarat că, până în prezent, peste 500 de cadouri ambalate în cutii de pantofi s-au strâns de la oameni de bine din Constanţa, printre care s-au numărat preşcolari, elevi, studenţi ai Universităţii „Ovidius”, dar şi oameni simpli. „Astăzi (vineri - n.r.) a fost ultima zi, campania începând la finele lui noiembrie, dar asta nu înseamnă că de luni nu vom mai strânge. Constănţenii pot veni în continuare să aducă şi noi le vom primi”, a spus asistentul social. La rândul său, directorul Fundaţiei „Project Romania Rescue”, Marian Şerban, a declarat că toate cadourile colectate vor ajunge acolo unde este nevoie. „Este un proiect prin care strângem cadouri de la oameni pentru oameni. Unele vor ajunge în Campusul „Henri Coandă“, dar şi în alte zone, precum Constanţa, Siminoc, Valu lui Traian, Dorobanţu sau Mangalia. Însă sunt doar câteva exemple. În Mangalia trăieşte o familie cu opt copii a căror mamă este decedată. Vrem să le facem o bucurie. Sunt multe cazuri care au nevoie de ajutorul nostru”, a adăugat Marian Şerban.
MOBILIZARE LA GRĂDINIŢA NR. 6 Printre unităţile şcolare care s-au mobilizat pentru a participa la campania „Shoe Box” s-a numărat şi Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 6 din Constanţa, de pe Aleea Mălinului nr. 6, care a fost şi centru de colectare. Colectivul unităţii a îndrumat copiii să ia parte la campanie. „Am avut bucuria să primim cadouri şi de la foşti copii şi părinţi ai grădiniţei. Ei au vrut să ajute copiii cu dulciuri, rechizite, cărţi de colorat şi haine de sezon. Iniţiativa a făcut parte şi din proiectul naţional „Curcubeul Schimbării”, noi fiind singura unitate din învăţământ din judeţ implicată”, a declarat directorul Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 6 din Constanţa, Rodica Milea. Cea care a avut iniţiativa, Mihaela Balaban, a declarat că „orice instituţie se poate implica în proiect şi poate deveni centru de colectare şi distribuire a cadourilor”. Astfel, zeci de părinţi şi puşti s-au mobilizat să participe la activitatea caritabilă. Printre mămici s-a numărat şi Luminiţa Pilici, împreună cu copilaşul ei de trei ani - Tase. Ea a aflat de proiect prin afişul postat la intrarea în grădiniţă. „Am pus hăinuţe şi jucării, în stare bună, în cutii de pantofi. Suntem bucuroşi că putem să ajutăm nişte copii nevinovaţi”, a spus mămica. Ea a povestit şi o întâmplare în care „actor” principal a fost fiul său de trei ani: „Eram pe stradă şi băieţelul meu îşi mânca gustarea de la grădiniţă. La un colţ de stradă a apărut un copil care mă ruga să-i dau ceva de mâncare. Fără nicio ezitare, copilul meu i-a dat toată mâncarea ce o avea în mână şi mi-a zis că îi era milă de el”. Atunci am văzut că este mărinimos şi l-am mobilizat, alături de fratele său, să mă ajute cu aceste cadouri”, a adăugat Luminiţa Pilici. Şi Georgiana Muntean a venit alături de Maia, în vârstă de patru ani, să ajute copiii în nevoie. Spune că a încercat să îi insufle şi copilului său spiritul altruist. „Am venit alături de prietena mea, Alexia, să aducem cadouri copiilor săraci”, a spus Maia.