Disperarea celor care lucrează în sistemul sanitar şi care au salarii mizere a atins cote maxime, astfel că ieri cadrele medicale medii au protestat, timp de două ore, în toate unităţile sanitare din judeţ. Liderul constănţean al sindicatului "Siampa Sanitas“, Ani Borşi, a declarat că, pentru această formă de protest, au semnat 1.800 de persoane. La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă s-au adunat peste 150 de asistente. Deşi numărul asistentelor din Spitalul Judeţean este mai mare, o parte dintre acestea nu au participat la grevă, iar o treime din personalul medical care a semnat adeziunea de participare la protest a avut obligaţia, prin lege, de a asigura Urgenţa. Astfel, persoanele care au solicitat ajutor, dar nu constituiau urgenţe sau cazuri grave a trebuit să aştepte pînă la terminarea grevei. Revendicările angajaţilor din sănătate au fost susţinute şi de reprezentanţii filialei constănţene a CNSLR Frăţia, aceştia considerînd că ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, trebuie înlocuit din funcţie cu o persoană din sistemul medical. “Este important să ne luptăm pentru cerinţele noastre. Este dureros să vedem că unii îşi permit să se ducă peste hotare chiar şi atunci cînd îi doare o măsea şi noi să nu ne putem rezolva aceste probleme nici măcar aici. Probabil că atunci cînd vom face greva generală, tovarăşul economist Eugen Nicolăescu va ţine cont de ea. Noi facem totul legal şi cred că, în scurt timp, acesta va cădea de la conducerea ministerului”, a declarat liderul CNSLR Frăţia Constanţa, Marian Foca, prezent la spital.
Sindicaliştii sînt nemulţumiţi de faptul că nu au fost luate măsuri concrete de majorare a salariilor, de acordare a tichetelor de masă şi a facilităţilor specifice pentru salariaţii din sistemul sanitar. ”Este foarte important să fim uniţi, deoarece, astfel, Ministerul Sănătăţii (MS) va ceda în faţa noastră. Unitatea sindicală este extrem de importantă”, a declarat liderul sindical Maria Caraivan. “Dacă nu protestăm şi nu ne apărăm drepturile, vom ajunge mai rău decît sîntem acum, vom avea salariile mult mai mici. Trebuie să cerem în perspectivă o grilă de salarizare nouă. Trebuie ca şi o infirmieră al cărui salariu nu depăşeşte 4.300.000 de lei să primească un salariu decent. Avem nevoie de salarii decente, în conformitate cu munca depusă şi cu creşterile preţurilor”, a declarat vicepreşedintele sindicatului Sanitas, Nicolae Manea. Participanţii la protestul din sănătate au realizat că actualei guvernări nu îi pasă de problemele lor şi că, dacă nu îşi arată dezaprobarea, nici nu vor fi băgaţi în seamă. “Credeţi că guvernanţii ne rezolvă problemele? Trebuie să ne unim şi să milităm pentru o viaţă mai bună. Avem foarte mulţi pacienţi de îngrijit, facem ture prelungite, cei care trebuiau să se pensioneze nu pot face acest lucru, deoarece rămîn spitalele fără personal, iar în cazul unor restructurări nu ne apără nimeni”, a mai spus Nicolae Manea.
Deocamdată, greva generală din Sănătate anunţată pentru săptămîna viitoare, rămîne în picioare
Greva de avertisment declanşată în spitalele constănţene a fost sprijinită de Sindicatul Medicilor din România (SMR), care s-a declarat solidar cu revendicările cadrelor medicale. “SMR consideră că revendicările cadrelor medicale sînt îndreptăţite. Şi medicii au un sindicat al lor, înregistrat chiar aici, la Constanţa, care are cerinţe similare cu ale asistenţilor. Noi cerem ca sănătatea să primească 6% din PIB, cei care lucrează în sistem să beneficieze de consultaţii medicale gratuite şi un salariu care să se alinieze standardelor UE”, a declarat preşedintele SMR, prof.univ.dr. Vasile Sîrbu. La protest nu a venit doar liderul SMR, ci şi şefi de secţie sau medici. “Cred că au nevoie de salarii mai mari, deoarece muncesc foarte mult. Este păcat că nu se ţine cont de munca pe care o prestează şi de cît de dificilă este activitatea lor”, a declarat dr. Mohamed Zaher. Totuşi, între asistente şi liderii sindicali au existat şi divergenţe, deoarece o parte dintre manifestanţi s-au arătat nemulţumiţi de activitatea celor care le reprezintă interesele. Asistentele care s-au adunat în holul Spitalului Judeţean şi-au prezentat, la rîndul lor, păsurile, fie că era vorba de sistemul informatizat în care lucrează şi pe care îl consideră slab şi mult prea greoi, fie că se refereau la nemulţumirile materiale. “Poate că cel mai bine ar fi să plecăm în străinătate, unde munca noastră ar fi mai bine apreciată. Noi, asistentele, ştim să punem perfuzii, deşi aceasta este munca pe care trebuie să o facă un medic, ştim să spălăm bolnavii, să facem injecţii. Din păcate, aici nu sîntem apreciate şi nici nu sîntem băgate în seamă. Cred că peste hotare, o asistentă bine pregătită cîştigă chiar şi o mie de euro, pe cînd aici se luptă să supravieţuiască doar cu cinci sau şase milioane de lei”, a spus una dintre participantele la protest.
În timp ce asistentele încetaseră lucrul, la Bucureşti, liderul sindical Sanitas, Ani Borşi, se afla în negocieri cu ministrul Nicolăescu. După terminarea acestei prime faze a negocierilor, punctele stabilite trebuie finalizate pînă în ultima zi a săptămînii, în caz contrar, declanşarea grevei generale, anunţată de sindicalişti pentru marţea viitoare, rămînînd valabilă. Nicolăescu a hotărît constituirea a două echipe de lucru, una la nivel central, din care va face parte, alături de preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi cel al Sanitas, iar a doua, operativă, formată din cinci reprezentanţi ai MS şi ai CNAS şi alţi cinci ai Federaţiei Sanitas. Membrii celei de-a doua comisii vor trebui să găsească soluţii pentru a se putea asigura tichete de masă categoriei de bugetari din sistem care nu beneficiază de acestea, precum şi pentru acordarea medicaţiei şi a tratamentului gratuit de care să beneficieze toţi angajaţii din sistemul sanitar. De asemenea, pînă pe 15 decembrie, trebuie definite normativele minimale de personal, iar pînă pe 31 decembrie, proiectul unei noi legi a salarizării. Totodată, Nicolăescu a spus că a convenit că ar putea asigura, pe 2007 şi 2008, o creştere salarială medie de minimum 40%. Echipa de lucru va stabili posibilitatea realizării acestor obiective, a conchis ministrul, care a mulţumit liderilor Sanitas pentru discuţia "raţională" şi pentru faptul că au fost de acord că sistemul sanitar nu trebuie pus în pericol. În schimb, Marius Petcu, liderul Sanitas, a menţionat că procentul de majorare nu este cel care să-l mulţumească, dar că propunerea ministrului va fi luată în discuţie, joi, de către Consiliul Naţional al Federaţiei. Sindicaliştii susţin că dacă la următoarea întrevedere, de duminică, dintre ei şi ministrul Sănătăţii, nu vor avea rezultate mulţumitoare, pe 28 noiembrie va fi declanşată greva generală.