O ceaşcă de cafea stimulează circulaţia în micile vase de sânge. Acesta este un indicator suplimentar al binefacerilor cafeinei asupra sănătăţii, pus în evidenţă de un grup de cercetători de la Universitatea Ryukyu din Japonia. Aceştia şi-au desfăşurat studiul pe voluntari cu vârste între 22 şi 33 de ani, care au fost examinaţi după ce au băut cafea, cafea fără cofeină sau niciuna dintre ele. Cafeina creşte uşor, dar evident, debitul sangvin în vasele de sânge foarte mici, exercitând o acţiune favorabilă asupra pereţilor lor interni. Efectul ţine ceva mai mult de o oră.
Microcirculaţia joacă un rol esenţial: reţeaua de mici vase sangvine alimentează ţesuturile şi organele cu oxigen şi nutrienţi şi evacuează deşeurile metabolice. Prin urmare, dacă microcirculaţia este perturbată, poate fi afectată funcţionarea organismului şi invers, când este performantă, întregul organism se comportă mai bine. Acest element se adaugă la concluziile multor altor studii care au pus în evidenţă avantajele consumului rezonabil de cafea în ceea ce priveşte scăderea riscului de insuficienţă cardiacă, accident vascular cerebral (AVC) şi boli coronariene. Autorii studiului explică acest impact asupra microcirculaţiei sangvine prin acţiunea antiinflamatoare a cafeinei, arătând că doza indicată este de două-patru ceşti pe zi.