Cafeaua ar putea să inverseze efectele maladiei Alzheimer

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cafeaua ar putea să inverseze efectele maladiei Alzheimer

Monden 07 Iulie 2009 / 00:00 500 accesări

O cantitate de circa 500 de miligrame de cofeină consumată zilnic ar putea să inverseze procesul deteriorării memoriei, care apare în cazul maladiei Alzheimer. Un studiu al unei echipe de cercetători americani din Florida, realizat pe şoareci, a demonstrat faptul că substanţa numită cofeină restricţionează producerea plăcilor senile printre neuroni, considerate semnul distinctiv al acestei maladii. Mai multe studii precedente au relevat şi ele efectele protectoare ale cofeinei asupra neuronilor bolnavilor suferind de Alzheimer. Rezultatele acestui nou studiu sînt cu atît mai interesante cu cît inversarea efectelor degenerative cognitive nu a fost remarcată pînă în prezent.

Cei 55 de şoareci folosiţi în studiul cercetătorilor de la Universitatea din Florida au fost programaţi genetic astfel încît să dezvolte simptomele maladiei Alzheimer. Mai întîi, cercetătorii au folosit teste comportamentale care au demonstrat că şoarecii aveau tulburări de memorie la vîrsta de 18-19 luni, echivalentul vîrstei umane de 70 de ani. Jumătate dintre şoareci au primit cofeină în apa de băut, iar cealaltă jumătate a primit apă simplă. Şoarecii din primul grup au primit echivalentul a cinci ceşti de cafea - 500 de miligrame de cofeină pe zi. Cercetătorii susţin că această cantitate este identică cu cea conţinută în două ceşti de cafea specială, precum cea cu lapte sau cappuccino, în 14 ceşti de ceai sau în 20 de băuturi răcoritoare cu cofeină. La două luni de la începerea studiului, şoarecii au fost testaţi din nou, iar cei care au primit cofeină au avut rezultate mult mai bune la testele de memorie şi de gîndire, similare celor obţinute de şoarecii de aceeaşi vîrstă, care nu erau atinşi de sindromul demenţei. Şoarecii care au primit doar apă au obţinut, în schimb, rezultate foarte proaste la aceste teste. În plus, creierele şoarecilor care au primit cofeină au înregistrat o reducere cu circa 50% a concentraţiei de proteine beta-amiloide, care formează plăcile specifice maladiei Alzheimer. Testele au relevat faptul că prin consumul de cofeină se blochează producerea ambelor tipuri de enzime necesare pentru sinteza proteinei beta-amiloidă. Totodată, cofeina inhibă procesele inflamatorii din creier, care provoacă aglomerarea acestor proteine.

Studiile anterioare efectuate de aceeaşi echipă de cercetători, pe şoareci suferind de Alzheimer, dar care au primit în tinereţe un tratament cu cofeină, au demonstrat că animalele au fost protejate de tulburările de memorie cînd au ajuns la bătrîneţe. Medicii americani speră să înceapă cît mai rapid testele cu cofeină pe pacienţi umani, pentru a vedea dacă se confirmă rezultatele testelor pe şoareci. Specialiştii mai spun că femeile însărcinate şi persoanele suferind de hipertensiune trebuie, totuşi, să îşi limiteze consumul zilnic de cofeină.

Taguri articol


12