Copiii ale căror mame au consumat în timpul sarcinii minimum două ceşti de cafea pe zi prezintă un risc cu 60% mai mare de a se îmbolnăvi de leucemie, iar specialiştii cred că femeile ar trebui avertizate privind consumul de cafea, aşa cum se întâmplă cu alcoolul şi tutunul. Cofeina ar putea fi responsabilă pentru unele modificări din ADN-ul celulelor fetusului, care le-ar face mult mai susceptibile la a dezvolta tumori.
Oamenii de ştiinţă au analizat datele obţinute în urma a douăzeci de studii anterioare şi au descoperit că riscul de îmbolnăvire de leucemie în cazul copiilor ale căror mame au băut cafea în timpul sarcinii este mai mare cu 20%. Mai mult, dacă viitoarele mame beau peste două ceşti pe zi, riscul creşte la 60%, iar în cazul femeilor care au consumat patru sau mai multe ceşti pe zi, riscul ajunge la 72%. Studiul a fost publicat în ”American Journal of Obstetrics and Gynaecology”.
Leucemia este una dintre cele mai frecvente forme de cancer întâlnite la copii. Din fericire, dacă este diagnosticată la timp, poate fi tratată prin chimioterapie, rata de vindecare fiind de circa 80%. Totuşi, în ciuda anilor de cercetare, medicii nu au găsit, deocamdată, cauza exactă a acestei maladii, iar asocierile făcute în trecut între locuirea în preajma liniilor de înaltă tensiune şi a centralelor nucleare şi îmbolnăvirea de leucemie au fost considerate irelevante.
Studiul concluzionează: ”Consumul de cafea în perioada sarcinii poate creşte riscul îmbolnăvirii de leucemie a copiilor. Din cauza datelor limitate, este nevoie de mai multe cercetări asupra acestui subiect, pentru a vedea care sunt efectele adverse ale consumului de cafea în asociere cu leucemia la copii. Nu cred că femeile ar trebui să renunţe la cafea pe perioada sarcinii, dar, ca o măsură de precauţie, ar trebui să bea mai puţină. Este uimitor că două ceşti pe zi cresc riscul cu 60%”, a declarat profesorul Denis Henshaw, de la Bristol University, care nu a fost implicat în studiul de faţă, dar este specialist în domeniu.