Cafeaua preparată la filtru este mai sănătoasă decât cea pregătită la ibric, evidențiază Consiliul olandez pentru sănătate într-o nouă directivă care vizează o alimentație sănătoasă. În această directivă se trec în revistă modurile de pregătire a cafelei, subliniindu-se cele recomandabile. Boabele de cafea conțin diterpene, substanțe organice în care principalele elemente sunt cafestolul și kahweolul. Unele studii au arătat că aceste substanțe duc la creșterea ușoară a colesterolului rău (LDL) din sânge. Pregătirea cafelei cu un filtru de hârtie reține aceste elemente, băutura rămânând aproape fără ele, relatează passionsante.be, citat de Agerpres. În cafetiera cu filtru de hârtie sau în aparatele cu capsule, cafestolul și kahweolul dispar aproape complet, așa încât efectul asupra colesterolului este nesemnificativ. Același lucru este valabil și în cazul cafelei solubile (ness) sau al celei obținute din concentrat lichid (la automatele de cafea). Cafetiera cu filtru metalic, precum și cafeaua grecească sau turcească (la ibric) nu elimină cafestolul și kahweolul, prin urmare un consum ridicat (de peste cinci cești pe zi) poate avea un oarecare impact - limitat totuși - asupra nivelului de colesterol rău. Cafeaua espresso nu pune niciun fel de problemă. Apa sub presiune ridicată trece rapid prin cafeaua măcinată mărunt, cu care intră în contact foarte puțin timp. Ca să se constate o eventuală influență asupra colesterolului, ar fi nevoie de o cantitate mare.