Cafeina este un „drog” care poate pune în pericol sănătatea dacă este consumată în cantităţi mari, atrag atenţia autorităţile americane din domeniul sănătăţii. Specialiştii spus că ea se găseşte şi în produse în care nu ne-am aştepta să fie, scrie lepoint.fr. Cafeina este “un stimulator al sistemului nervos şi al sistemului cardiovascular. Este un mic element de dopare, care acţionează şi asupra muşchilor”, spune Florence Rossi-Pacini, dietetician şi nutriţionist. Cafeina acţionează împotriva senzaţiei de oboseală, determinând un spor de energie. Prin urmare, consumată în cantităţi moderate, această substanţă naturală are efecte benefice. Problema este că oamenii consumă cafeină fără să ştie. Ea este prezentă în cafea şi ceai (circa 80 mg într-o ceaşcă), dar şi în multe alte produse. Medicamentele împotriva durerii sau răcelii (aspirină, paracetamol), precum şi unele suplimente alimentare pot conţine şi ele cafeină. Se găseşte şi în alimente consumate aproape zilnic, de la ciocolată (100 mg în 250 g) şi gumă de mestecat la băuturi pe bază de cola (între 30 şi 50 mg la 33 cl) şi energizante. Acestea din urmă conţin cele mai mari cantităţi de cafeină: 180 mg la fiecare doză.