Caii sălbatici din Deltă sunt sacrificaţi la abator!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În loc să fie promovaţi şi protejaţi

Caii sălbatici din Deltă sunt sacrificaţi la abator!

Justiție 19 Mai 2011 / 00:00 1122 accesări

Caii din Delta Dunării, singurii cai salbatici din Europa, al căror număr este apreciat la 1.000 de asociaţia de protecţie a animalelor Vier Pfoten România, reprezintă o sursă de venit pentru localnici. Dar nu prin turismul generat de un proiect de protejare şi promovare a populaţiei cabaline unice în Europa, ci prin vânzarea lor către abatoare. Sătenii, care au obiceiul să dea drumul cailor să pască liber pe păşuni şi prin pădurea monument natural Letea, îşi mai aduc aminte că deţin cabaline când le vine câte o propunere de la agenţi economici care prelucrează carne de cal. Iar dacă propunerea de achiziţionare vine şi în momentul în care există somaţii din partea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) de scoatere a animalelor din Pădurea Letea, cu atât mai bine! Ei caută imediat animalele prin pădure şi le trec printr-un proces prin care ar fi trebuit să le treacă din momentul în care au intrat în posesia lor: identificare, cipare şi prelevare de probe biologice. Modul în care se face însă identificarea unor animale lăsate şi cu anii pe coclauri este relativ, nimeni neputând băga mâna în foc că acestea aparţin cu adevărat celor care declară acest lucru. Aspect extrem de important pentru că, într-adevăr, mulţi dintre caii sălbăticiţi din Deltă sunt lăsaţi liberi de proprietari în ultimii ani, dar alţii formează cu adevărat o populaţie sălbăticită de sute de ani, care poate reprezenta un punct de interes pentru turişti şi comunitatea ştiinţifică. În acest context au fost strânşi pentru a fi trimişi la abator 94 de cai, care sunt ţinuţi în două ţarcuri din satele Cardon şi Letea, aparţinând de comuna tulceană C.A.Rosetti, iar autorităţile apreciază implicarea proprietarilor în ţinerea sub control a populaţiei ecvine. Conform primarului din C.A.Rosetti, Antonel Pocora, au fost trimise probe biologice către Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea, urmând ca astăzi să fie primite rezultatele pentru 49 de cai. “Oamenii vor să îşi vândă caii. Animalele care au anemie infecţioasă ecvină vor fi abatorizaţi, conform Ordinului 52 din 2010 al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, iar cei sănătoşi vor fi valorificaţi de proprietarii lor”, a spus Antonel Pocora. El a adăugat că dacă se mai reduce astfel numărul cailor, pădurea Letea va suferi mai puţine distrugeri, cabalinele hrănindu-se cu plante protejate şi cu scoarţa copacilor. La rândul său, guvernatorul ARBDD, Grigore Baboianu, a precizat că se doreşte protejarea populaţiei de cai sălbatici, dar cei care au proprietari trebuie să fie luaţi acasă de aceştia.

PROIECT DE PROTEJARE ŞI PROMOVARE. Reprezentantul Vier Pfoten România, Kuki Bărbuceanu, a declarat că, la începutul lunii iunie, este programată declanşarea unui proiect prin care caii din Deltă să fie vaccinaţi, castraţi şi promovaţi, ceea ce poate va stopa trimiterea lor la abator de către săteni pentru 100 de lei exemplarul. El a adăugat că cei aprox. 100 de cai capturaţi au numeroase răni pentru că se bat între ei şi stau de mai multe zile în soare, ceea ce se încadrează la provocare de suferinţe psihice, fizice, maltratare şi schingiuire, contravenind normelor legale. La rândul său, Daciana Sârbu, europarlamentar PSD, va interpela Comisia Europeană, dar şi autorităţile responsabile din ţară, cu privire la situaţia cailor sălbăticiţi din Delta Dunării care ar urma să fie ucişi.

Sârbu, care face parte din Comisia de Mediu a Parlamentului European şi este vicepreşedinte al Intergrupului pentru Protejarea Animalelor din PE, se declară preocupată de situaţia semnalată în zona Tulcea: \"Aceste animale nu fac niciun rău oamenilor, iar dacă afectează pădurea atunci trebuie găsită o cale prin care aceasta să fie protejată la rândul său. Nu poţi proteja o specie omorând alta, ci găsind modalităţi de a le apăra pe amândouă. Am înţeles de la oamenii de ştiinţă care le studiază comportamentul că aceşti cai sunt specimene rare, care pot deveni chiar o resursă turistică a regiunii. Uciderea lor este absurdă şi inumană\".



12