„Căile destinului” Victoriei Iacob-Carp

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Lansare editorială

„Căile destinului” Victoriei Iacob-Carp

Cultură 21 Septembrie 2012 / 00:00 832 accesări

Un eveniment editorial special are loc mâine, de la ora 09.30, la hotelul Dacia Sud din Mamaia, în cadrul unei suite de manifestări dedicate tineretului basarabean, în organizarea Platformei Civice, Acţiunea 2012. Protagonista manifestării de sâmbătă este Victoria Iacob-Carp, apreciată profesoară de limba şi literatura română din Constanţa, dar puternic legată de ţinutul românesc de peste Prut prin originile basarabene, care îşi va lansa primul său roman. Intitulată sugestiv, „Căile destinului”, cartea apărută la editura EX Ponto cuprinde aspecte autobiografice emoţionante din viaţa autoarei, cât şi a altor români dezrădăcinaţi, din valul refugiaţilor din Basarabia, a căror existenţă s-a sfârşit, în multe cazuri, în îngheţata Siberie. Romanul este scris cursiv, făcând parte din categoria acelor cărţi care, odată începute, sunt citite până la capăt cu acelaşi interes. „Căile destinului” aduce în atenţie fapte autentice de viaţă şi personaje reale, cu care se pot identifica mulţi cititori, creionate cu mult talent şi sensibilitate de autoare şi puse în valoare prin dialogurile antrenante, cât şi prin pasajele descriptive.

UN ÎNDEMN LA MEDITAŢIE „Cartea doamnei profesor Iacob - Carp este o întoarcere în timp, este o evocare a unor momente pe care, asemeni domniei sale, fiecare om şi le încuie undeva, într-un loc neumblat al conştiinţei şi le retrăieşte cu regretul că nu se mai întorc. Cartea nu-şi propune să comenteze istoria, care, se ştie că de multe ori a fost nedreaptă cu noi, ci să prezinte câteva destine, tipice, de altfel, pentru sute sau chiar mii de oameni din acele locuri: este vorba de valul refugiaţilor din Basarabia. În mijlocul acestor oameni s-a aflat şi autoarea însăşi, destinul dumneaei şi al familiei fiind similar cu soarta celor dezrădăcinaţi de pe un pământ controversat, dar românesc prin atestare istorică”, observă, într-o notă critică, profesoara Veronica Bocioagă.

Aceasta mai remarcă, printre altele: „Cartea aruncă o lumină asupra copilăriei, asupra profesiei şi asupra familiei. Între notele auto-biografice, viaţa pulsează cu adevărat pe străzile şi în cartierul central al Constanţei, pe care, graţie lucrării, parcă le redescoperi şi astăzi farmecul. (...) Doamna profesor, autoarea, a trăit cu pasiune fiecare clipă petrecută în şcoală, cu acelaşi interes şi însufleţire a trecut Prutul şi a cunoscut, la ei acasă, oamenii care, prin întâmplările lor, i-au marcat amintirile, toate acestea fac din lucrare un îndemn la meditaţie”.

Născută la data de 13 februarie 1946, Victoria Iacob-Carp este licenţiată în Filologie, specializarea Română-Franceză, în cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj. În prezent pensionară, aceasta a predat limba şi literatura română la Şcoala Generală nr. 12 „Bogdan Petriceicu Haşdeu” (1986 - 2003), iar ulterior, până în urmă cu trei ani, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”.

Taguri articol


12