Cairo încearcă să revină la normal

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cairo încearcă să revină la normal

Externe 07 Februarie 2011 / 00:00 427 accesări

Magazinele, băncile şi multe artere de circulaţie s-au redeschis ieri, în Cairo, dar activiştii au ameninţat că protestele ar putea deveni tot mai violente. Circulaţia trenurilor a fost reluată, în timp ce armata le-a cerut miilor de protestatari să plece din piaţa Tahrir. Duminică este începutul săptămânii pentru egipteni, iar autorităţile speră că viaţa va reveni la un normal relativ. Din păcate, ieri, seară, armata a tras mai multe focuri de avertisment în piaţa Tahrir, provocând panica generală în rândul protestatarilor. Un bilanţ dat publicităţii de jurnaliştii prezenţi la faţa locului arăta moartea a 11 protestatari, însă informaţia nu a putut fi confirmată de autorităţi.

Mohamed ElBaradei, lider al opoziţiei, a avertizat că lucrurile s-ar putea înrăutăţi, dacă Hosni Mubarak continuă să se agaţe de putere. El a declarat că Washingtonul trebuie să renunţe la susţinerea pentru Mubarak într-un guvern de tranziţie şi se teme că protestele s-ar putea transforma dintr-o revoluţie paşnică într-una sângeroasă. Cel mai influent grup de opoziţie din Egipt, Fraţii Musulmani, a discutat cu oficialii, pentru a se pune capăt crizei politice. Grupul a anunţat că discuţiile au început ieri şi se va evalua cât de departe este dispus Guvernul să meargă în a accepta cerinţele poporului. Acestea sunt primele negocieri dintre Guvern şi Fraţii Musulmani.

Noaptea de sâmbătă spre duminică a fost destul de calmă la Cairo. Băncile s-au redeschis ieri, în condiţiile îngrijorărilor legate de starea economiei în urma protestelor. Baricadele formate de opozanţii lui Mubarak, prezenţi cu sutele, ieri şi cărora li se adăugau treptat locuitori ai capitalei, erau în continuare acolo. Militarii, cu căşti şi scuturi, au intensificat controalele şi erau din ce în ce mai numeroşi în zonele de acces în piaţa Tahrir, ca şi comitetele civile înfiinţate de manifestanţi în interiorul pieţei. Zeci de manifestanţi stăteau în continuare în faţa tancurilor armatei, pentru a le împiedica să părăsească piaţa Tahrir, unde atmosfera era calmă şi sute de manifestanţi se trezeau după o nouă noapte petrecută în corturi improvizate, în pofida impunerii unor restricţii de circulaţie nocturne. Centrul capitalei Cairo îşi relua treptat ritmul normal, numeroase magazine deschizându-se în apropierea pieţei. Străzile erau pline de şoferi şi pietoni, iar ambuteiajele şi claxoanele maşinilor au revenit. “Bine aţi venit pe tărâmul libertăţii, facem istorie aici”, afirmă un membru al comitetelor civile.

Comitet pentru reforme constituţionale. Reprezentanţi ai opoziţiei şi personalităţi independente, pe de o parte şi vicepreşedintele egiptean, Omar Suleiman, de partea puterii, au convenit, ieri, la Cairo, crearea unui comitet de elaborare a amendamentelor la Constituţia ţării, până în prima săptămâna a lunii martie. Vicepreşedintele egiptean, Omar Suleiman, desemnat recent de Hosni Mubarak în această funcţie, a refuzat să preia prerogativele preşedintelui egiptean, puternic contestat în ultimele 13 zile, de mari mase de oameni, a indicat un participant la dialogul putere-opoziţie. Omar Suleiman a fost ţinta unei tentative de asasinat, la puţin timp după ce a fost numit în actuala sa funcţie. Tentativa ar fi avut loc în ultimele zile şi s-ar fi soldat cu moartea a doi dintre agenţii de pază ai lui Suleiman.

Sâmbătă, biroul executiv al Partidului Naţional Democrat (PND), aflat la putere în Egipt, a demisionat, printre demisionari numărându-se şi Gamal Mubarak, fiul preşedintelui egiptean. Televiziunea Al Arabiya a precizat că însuşi Mubarak ar fi demisionat de la conducerea formaţiunii politice, însă informaţia a fost retractată ulterior. Printre liderii partidului care au renunţat la funcţie se numără secretarul general Safwat el-Sherif, de 77 de ani, aflat în sistemul de putere egiptean încă din anii ‘60 şi un stâlp al gărzii vechi. Sherif este şi preşedintele Camerei Superioare a Parlamentului. Fără a mai deţine o poziţie în conducerea partidului, Gamal Mubarak nu va mai putea candida la preşedinţie, conform Constituţiei în vigoare. Ceilalţi membri demisionari ai biroului executiv al formaţiunii sunt Zakaria Azmi, şeful de cabinet al lui Mubarak, purtătorul de cuvânt al PND, Ali el-Din Hilal, şi magnatul oţelului Ahmed Ezz, care demisionase deja de câteva zile, după izbucnirea revoltei populare împotriva lui Mubarak.

• Explozie la o conductă de gaz care aproviziona Israelul • O conductă de gaz egipteană, care trecea prin nordul Peninsulei Sinai, pentru a alimenta Israelul, a fost aruncată în aer, sâmbătă dimineaţă, de un grup de sabotori, a raportat televiziunea de stat egipteană. Explozia a avut loc lângă localitatea El Arish din nordul Peninsulei Sinai, în apropiere de Israel. Locuitorii din zonă au relatat despre o explozie uriaşă şi despre un foc puternic. Armata egipteană a oprit principala sursă de gaz care alimenta conducta. Israelul a decis să întrerupă provizoriu importurile sale de gaze naturale egiptene, în urma atacului asupra conductei egiptene. Atacul nu a cauzat distrugerea gazoductului submarin lung de 100 km care transportă gazul din Al-Arich (Egipt) până în portul israelian Ashkelon, de lângă Tel-Aviv. Egiptul asigură în prezent 40% din nevoile de gaze ale Israelului.

• Apel la “schimbare organizată” • Sâmbătă, în faţa Conferinţei de la Munchen, cancelarul german, Angela Merkel, a făcut apel la egipteni să dea dovadă de răbdare şi, evocând perioada reunificării germane, a subliniat că schimbarea în Egipt trebuie să fie organizată, paşnică. Adresându-se de la aceeaşi tribună şi vorbind despre situaţia din Egipt, premierul britanic, David Cameron, a insistat asupra faptului că este vorba de un proces care nu poate fi redus la un singur eveniment, ca alegerile ce vor veni. În cadrul summit-ului de vineri, de la Bruxelles, Cei 27 au cerut ca procesul de tranziţie politică să înceapă imediat în Egipt, lăsând să se înţeleagă că, în caz contrar, ajutorul european ar putea fi suspendat.

Preşedintele SUA a estimat că omologul său egiptean ar trebui să ia în considerare revendicările manifestanţilor care cer plecarea lui imediată, având în acelaşi timp grijă să nu îi ceară explicit lui Hosni Mubarak demisia. Preşedintele Barack Obama a avut discuţii, sâmbătă, cu mai mulţi lideri străini, despre situaţia din Egipt, subliniind necesitatea unei tranziţii ordonate, paşnice, care să înceapă acum. Preşedintele american a avut întrevederi cu prinţul moştenitor din Abu Dhabi, şeicul Mohammed Ben Zayed Al-Nahyane, preşedintele Emiratelor Arabe Unite, cu premierul britanic, David Cameron şi cancelarul german, Angela Merkel.



12