Specialiştii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Constanţa au poposit, ieri, în „Ţara Viilor”, la Murfatlar, pentru a le vorbi copiilor din localitatea constănţeană cu rezonanţe viticole despre obiceiurile şi tradiţiile care au în centru planta miraculoasă al cărei nume vorbeşte de la sine: viţa-de-vie. Locul de desfăşurare a acţiunii „Călătorie şi popas în Ţara Viilor”, inclusă în proiectul educativ cu acelaşi nume, a fost chiar „casa vinului”, Crama Murfatlar.
Elevii Liceului Teoretic Murfatlar, coordonaţi cu multă dăruire şi pricepere de cadrele didactice, cu susţinerea directorului Cleopatra Crangă, au oferit surprize frumoase specialiştilor de la instituţia de cultură constănţeană. Elevii clasei a VIII-a B, îndrumaţi de profesoarele Steliana Borcan şi Andreea Pojan, le-au oferit celor prezenţi informaţii inedite „Din istoria vinului şi a viţei de vie”, iar colegele lor mai mici din clasa a VII-a A, coordonate de profesoara Nicoleta Ivanov, care, de altfel, a fost şi „sufletul” manifestării, au vorbit despre „Simbolistica viţei-de-vie şi a vinului”. Din programul evenimentului nu puteau să lipsească nici momentele artistice, anunţate de către adolescenţii de la clasa a VII-a A, prin prezentarea unor cugetări, vorbe de duh şi epigrame despre binefacerile vinului. Prezentările adolescenţilor au fost „dinamizate” de intervenţiile pertinente ale conservatorului Crina Popescu din cadrul CJCPCT Constanţa.
Punctul de atracţie al „Călătoriei şi popasului în Ţara Viilor” l-a constituit momentul muzical-coregrafic care i-a avut ca protagonişti pe elevii clasei a IV-a B, coordonaţi de Despina Turică. Cu o delicateţe şi o dezinvoltură specifică vârstei inocenţei, Anamaria Bocşe şi Andreea Lică au cântat piesele „La cramă la Murfatlar” şi „La Murfatar”, pentru ca apoi, toţi elevii clasei să prezinte, spre admiraţia celor prezenţi, un moment coregrafic de o rară sensibilitate.
La succesul insolitei „călătorii” au contribuit şi conservatorii CJCPCT Constanţa, Ana-Laura Parfinov şi Alexandru Magiru, care au vorbit despre două obiceiuri deosebit de importante, practicate pe axa calendaristică în culturile viticole: Gurbanul viilor (1 februarie) şi Cristovul viilor (14 septembrie). „Popasul” în „Ţara Viilor” a fost ilustrat cu imagini şi filme-document din arhiva CJCPCT Constanţa. Şi artele plastice au fost prezente la acest eveniment dedicat zeului Bachus, prin prezentarea unui desen realizat de elevii clasei a IV-a, sub îndrumarea învăţătoarei Maria Oiţă.
Manifestarea s-a încheiat cu o vizită în interiorul cramei şi la muzeul staţiunii viticole Murfalar, unde reprezentantul Cramei Murfatlar, Dan Domnaru, le-a prezentat piesele autentice, dacice, romane sau greceşti, descoperite în pământul Dobrogei, dar şi alte obiecte de care oamenii s-au slujit secole întregi, pentru a valorifica esenţa preţioasă din bobul auriu sau rubiniu al strugurilor.