Călătorie în jurul lumii, pe portativ

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Început de An Nou, la Teatrul „Oleg Danovski”

Călătorie în jurul lumii, pe portativ

Cultură 14 Ianuarie 2013 / 00:00 409 accesări

Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” a redeschis stagiunea muzicală, vineri, cu un extraordinar „Concert de Anul Nou”, cu un program-surpriză. Chiar dacă Anul Nou a început deja să-şi intre în ritmul normal, programul gândit de dirijorul Radu Ciorei, care, se ştie, nu duce niciodată lipsă de idei, a reuşit să cucerească publicul meloman de la prima până la ultima notă muzicală. Surpriza a fost cu atât mai mare, cu cât repertoriul concertului a fost aproape în totalitate altfel decât se aşteptau cei mulţi. Astfel, primul eveniment al lui 2013 a propus o incitantă călătorie în jurul lumii, în locul unei fermecătoare incursiuni, cu valsuri şi polci, în ţara dinastiei Strauss.

ANUL NOU PE GLOB Concertul de Anul Nou din data de... 11 ianuarie a fost insolit nu doar prin repertoriu, ci şi datorită faptului că înainte de fiecare „popas muzical” prin statele lumii, dirijorul a prezentat obiceiurile specifice nopţii dintre ani. „În momentul în care mi s-a spus că trebuie să pregătesc un concert de Anul Nou, care va avea loc pe... 11 ianuarie, mă gândeam ce să fac, pentru că, peste tot în lume, invariabil, se fac aceleaşi concerte cu valsuri şi polci de Strauss. De aceea, a trebuit să găsesc altceva şi m-am gândit la acest periplu pe Glob, să prezentăm diversele obiceiuri de an nou, iar la fiecare popor prezentat am cântat câte o piesă a unui compozitor reprezentativ din fiecare ţară”, a spus maestrul Radu Ciorei.

Periplul muzical şi „geografic” a început, aşa cum era firesc, din Austria, cu uvertura operetei „Liliacul”, de Johann Strauss-fiul, a cărei acţiune se petrece chiar de Revelion. Au urmat apoi „popasuri muzicale” prin Spania, Franţa, Germania, Italia, Norvegia, România, Moldova, Rusia, China, Argentina, Brazilia, Peru, Mexic şi SUA. Nu întâmplător, incursiunea s-a terminat în Anglia, la Greenwich, pe unde trece Meridianul 0.

LUCRĂRI ÎN PRIMĂ AUDIŢIE În cadrul concertului, publicul a avut ocazia să asculte piese, în primă audiţie la Constanţa, şi chiar în audiţie naţională. Astfel, din cele 16 lucrări incluse în program, şase au fost ascultate în premieră: „Marche funebre d’une marionnette”, de Charles Gounod, „Triumphal March Tragedy Tarpeja”, de Ludwig van Beethoven, uvertura operei „Bărbierul din Sevilla”, de Giovanni Paisiello, „Dans norvegian”, de Edvard Grieg, „Vals”, de Eugen Doga şi „Pomp and Circumstance”, de Sir Edward Elgar.

Concertul a fost primit cu un entuziasm de care doar melomanii dau dovadă, iar sala arhiplină a demonstrat că redeschiderea TNOB „Oleg Danovski”, la început de an, a fost aşteptată cu nerăbdare.

Pe agenda instituţiei de cultură se mai găsesc, în această lună, alte eveniment atractive.

Taguri articol


12