Călătorie în timp, pe drumul de fier, în Principatele Române

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Mica Unire”, celebrată în Gară și în Piața Ovidiu

Călătorie în timp, pe drumul de fier, în Principatele Române

Cultură 24 Ianuarie 2016 / 16:30 967 accesări

Participanții la evenimentul din Piața Ovidiu s-au încălzit cu... hora Unirii

Participanții la evenimentul din Piața Ovidiu s-au încălzit cu... hora Unirii

În urmă cu 157 de ani, la 24 ianuarie, se întâmpla un marcant eveniment istoric: Alexandru Ioan Cuza era ales domn al Ţării Româneşti după ce, pe 5 ianuarie, fusese ales domn al Moldovei.

Pe un ger năprasnic, accentuat de vecinătatea Mării Negre, evenimentul istoric de acum 157 de ani, cunoscut și ca „Mica Unire”, pentru a-l deosebi de Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, a fost marcat și la Constanța, într-un loc simbolic al urbei tomitane, în Piața Ovidiu. Aici, Prefectura Constanța a organizat un ceremonial pentru a le aminti tomitanilor de azi de evenimentul de la 24 ianuarie 1859. Despre atmosfera de acum 157 de ani și despre însemnătatea momentului istoric sărbătorit au vorbit prefectul Constantin Ion și viceprimarul Costin Răsăuțeanu.

„Sărbătorim astăzi (n.r. duminică - 24 ianuarie) un moment istoric cu semnificații deosebite. La 24 ianuarie 1859, românii și-au impus magistral voința în fața puterilor vremii, punând Europa în fața faptului împlinit. Unirea Principatelor a reprezentat, în primul rând, rezultatul voinței politice seculare a românilor. Solida conștiință națională, apartenența la același neam, la aceleași obiceiuri, limbă și religie i-au îndreptățit pe deplin să creadă în acest proiect istoric de proporții și să-l materializeze, dându-ne astfel șansa să evoluăm ca națiune respectată și demnă (...) Îmi exprim speranța că și constănțenii sunt mândri de apartenența lor națională și că vor ști întotdeauna că au în spate o istorie milenară, care-i definește și le oferă unicitate în lume”, a spus viceprimarul Costin Răsăuțeanu.

ISTORIE ÎN... GARĂ „Mica Unire” a fost sărbătorită la Constanța și într-un alt cadru, în... Gară. Aici călătorii s-au întors în timp cu ajutorul unei expoziţii foto-documentare realizate de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), în colaborare cu Compania Naţională de Căi Ferate CFR.

„Am pus la dispoziția celor de la CFR imagini documentare binecunoscute despre acest eveniment de acum 157 de ani, deoarece documente inedite se găsesc greu; poate doar în arhivele străine. Este extraordinar că acum sunt expuse într-un loc atât de umblat, cu circulație intensă, așa cum este Gara Constanța. Am aplaudat din start această idee a CFR de a aduce oamenii mai aproape de Istorie, de aceea le-am pus imediat la dispoziție tot ce am avut”, a spus directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea.

Activități cultural-educative similare au avut loc și în gările Bucureşti Nord, Timişoara, Arad și Iaşi.

Momentul istoric de acum 157 de ani a fost evocat în mai multe localități dobrogene, printre care Medgidia, Mangalia și Saraiu.

De exemplu, la Medgidia s-a dansat și s-a cântat așa cum se cuvine la ceas de sărbătoare. „Ca în fiecare an, la Medgidia am organizat un eveniment cultural care să marcheze însemnătatea zilei și care să însuflețească cetățenii orașului, să îi facă mândri de istoria neamului român. Fanfara „Dan Spătaru” a interpretat un potpuriu de cântece patriotice și Hora Unirii, iar membrii Casei de Cultură „I.N. Roman“ au prezentat un scurt program menit să ne aducă în memorie emoția depunerii jurământului de credință față de Principatele Unite de către col. Alexandru Ioan Cuza, domn al Țării Românești și Moldovei. Cu această ocazie, în calitate de primar, adresez tuturor cetățenilor sincere urări de sănătate și prosperitate, precum și îndemnul de a fi mai uniți ca neam și țară”, a declarat primarul Marian Iordache.

Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, cunoscută ca „Mica Unire”, precede alte două evenimente importante pentru devenirea statului unitar român: revenirea Dobrogei în granițele patriei-mamă, în urma Războiului de Independență (1877-1878), și Marea Unire de la Alba Iulia, înfăptuită la 1 Decembrie 1918.

Citește și:

Constănțenii sărbătoresc 157 de ani de la Mica Unire

157 de ani de la Unirea Principatelor Române

„Hai să dăm mână cu mână”, în Gara Constanța

„Mica Unire”, la Muzeul de Istorie



12