Un inedit recital de pian, conceput ca o fascinantă lecţie de istorie, de cultură şi civilizaţie antică, medievală, modernă şi contemporană, a avut loc, joi seară, pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”. Protagonist al evenimentului a fost unul dintre cei mai cunoscuţi pianişti turci contemporani, Tuluyhan Ugurlu, care a concertat la malul Mării Negre la invitaţia Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa, a Uniunii Democrate Turce din România (UDTR) şi a Departamentului pentru Relaţii Interetnice (DRI).
Nonconformistul artist, care, în timpul studiilor sale la Academia de Muzică din Viena, a luat decizia să renunţe la clasici şi să interpreteze propriile creaţii, a oferit publicului o călătorie prin „Anatolia - Ţara Soarelui”, mijlocită de sunet, imagine şi cuvânt. Interpretarea pianistică a fost însoţită de o proiecţie cu imagini din Anatolia, care au ilustrat prezentarea bilingvă, turco-română, a acestei fascinante regiuni.
O ISTORIE DE MII DE ANI „În Egiptul Antic, Anatolia era numită Grădina Soarelui”, aşa a început povestea „scrisă” a evenimentului cultural. Apoi, publicul - în rândurile căruia s-au aflat şi consulul general al Republicii Turcia, Ali Bozcalişkan, subsecretarul de stat din cadrul DRI, Amet Aledin, dar şi preşedintele Comisiei de Cultură a UDTR, Serin Turkoglu - a pornit, ghidat de sunet, într-o călătorie magică. Ei au „călătorit” pe tărâmul profeţilor, regilor, zeilor şi legendelor. Au „călcat” pe urmele hitiţilor, i-au evocat pe frigieni, pe lidieni, care au introdus conceptul de „bani”, pe licieni, făuritorii primului stat democrat, care s-au sinucis în masă, autoincendiindu-se, pentru a nu cădea în sclavia romanilor. Aceştia şi alte popoare au fost evocate, în sunetul muzicii originale a pianistului şi compozitorului Tuluyhan Ugurlu. Anatolia a fost prezentată şi ca un tărâm al toleranţei religioase, fiind proiectate, în acest sens, imagini cu chipul Mântuitorului şi cunoscuta secvenţă a coborârii lui Iisus Hristos în iad, după Înviere, pentru a-i izbăvi de robia întunericului pe Adam şi Eva. Un loc important în prezentare i-a fost rezervat şi fondatorului Republicii Turcia, Mustafa Kemal Ataturk.
PENTRU A DOUA OARĂ LA CONSTANŢA „Constanţa este pentru mine un loc foarte drag. Sunt aici pentru a doua oară (n.r. prima dată a fost în 1996). Iubesc publicul constănţean, pentru că a fost alături de mine. Îmi place că publicul român este deschis la nou. De aceea, acest concert va fi prezentat şi la Bucureşti, în luna martie”, a spus, la finalul concertului, pianistul şi compozitorul Tuluyhan Ugurlu. „Eu m-am născut în Anatolia. Faptul că pe acest tărâm au trăit, de-a lungul miilor de ani, popoare diferite, civilizaţii diferite, cu religii diferite, m-a impresionat şi m-a inspirat”, a conchis muzicianul turc.