Soprana Menorah Winston a revenit, în țara natală, și în orașul în care a debutat, în urmă cu aproape patru decenii, pentru a împărtăși cu cei dragi bucuria de a cânta. Din îndepărtata Americă nu a venit singură, ci însoțită de pianista americană de origine albaneză, Hermina Gjoni, și micuța lor elevă cu voce cristalină, Fiorela Miria, de numai 11 ani.
În această formulă de trio, cele trei artiste au cântat, joi seară, în fața publicului tomitan prezent în spațiul elegant al Muzeului de Artă, în sala consacrată operei lui Nicolae Grigorescu. Soprana Menorah Winston, care a debutat în urmă cu peste 40 de ani pe scena Liricului constănțean, a dedicat concertul țării natale, memoriei părinților săi care au trăit în România și tuturor constănțenilor. Evenimentul „Multi-language Songfest”, tradus în limba română „Concert în 15 limbi”, a fost o sărbătoare a spiritului și a multiculturalității, oferind publicului meloman un program muzical constând în piese având versurile în 15 limbi și dialecte: italiană, franceză, germană, spaniolă, rusă, cehă, română, napoletană, occitană, siciliană, albaneză, idiș, ladino, ebraică și engleză.
Cu naturalețea specifică unei mari artiste căreia scena nu-i este necunoscută, Menorah Winston a încântat publicul cu vocea și prezența sa, dar și prin modul în care a prezentat fiecare piesă din program, care a cuprins lucrări din creația unor compozitori precum: Duparc, Donizetti, Rossini, Schubert, Gounod, Arlen, Puccini, Dvorak, Gershwin, Bernstein, Obradors, Rachmaninoff, Canteloube, Sadero și Braun., În limba română, Menorah Winston a cântat celebra piesa „Cânta un matelot la proră”, compusă de Vasile Veselovschi, pe versurile lui Ion Minulescu. Emoționantă a fost piesa „Rumania, Rumania”, de Aaron Lebedeff, cântată în idiș.
DIN NOU CONCERT, DUMINICĂ, LA BAZILICA „SFÂNTUL ANTON DE PADOVA”
Cei care nu au putut participa, joi, la concertul de la Muzeul de Artă, sunt așteptați duminică, de la ora 19.00, la Bazilica „Sfântul Anton de Padova”, pentru a le asculta pe sopranele Menorah Winston și Fiorela Miria, precum și pe pianista Hermina Gjoni.
După concertele de la Marea Neagră, turneul va continua la munte, la Sinaia, pe 14 iulie, la Brașov, la Casa de Cultură Reduta, pe 16 iulie, și la Sinagoga Neologă, pe 20 iulie. Turneul „Concert în 15 limbi” se va încheia pe 21 iulie, la București, la Centrul Comunitar Evreiesc. Turneul pe care cele trei artiste îl susțin în România a debutat pe 3 iulie, la Câmpina, la Muzeul „Iulia Hasdeu”.
Citește și:
„Concert în 15 limbi“, la Muzeul de Artă și Bazilica „Sfântul Anton“