Calcule politice şi scenarii electorale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ponta nu renunţă la USL

Calcule politice şi scenarii electorale

Eveniment 28 Februarie 2014 / 00:00 1064 accesări

ANUNŢ Călin Popescu-Tăriceanu a revenit pe scena politică românească după patru ani de izolare. Revenirea a fost făcută în forţă, prin demisia fostului premier din PNL. Dar nu plecarea lui Tăriceanu din partidul care l-a făcut prim-ministru a fost şocul zilei de miercuri, ci anunţul pe care Tăriceanu a ales să-l facă seara, pe Antena 3. „Voi înfiinţa o nouă formaţiune politică: se va numi Partidul Reformator Liberal. Vreau ca acest partid să fie o casă bună pentru toţi cei care cred cu adevărat în valorile liberale. Eu sunt ataşat acestor valori, ca şi mulţi colegi de-ai mei, şi vreau să ataşez acei oameni care fac politică din convingere, nu din interes. Vreau oameni tineri, bine pregătiţi, cu competenţă, cu care să dăm un nou suflu USL. În acest sens, putem să ne gândim şi la candidatura pentru alegerile prezidenţiale. Sunt convins de pe acum că îl voi învinge pe Crin Antonescu”, a declarat Tăriceanu. Anunţul că ar putea fi un eventual candidat la prezidenţialele din noiembrie 2014 l-a luat prin surprindere chiar şi pe realizatorul emisiunii. Întrebat dacă USD îi prezintă varianta de a-i susţine candidatura la prezidenţiale şi dacă este interesat de această ipoteză de lucru, Tăriceanu a răspuns: „Da, vă spun că da“. A fost anunţul care i-a pus serios pe gânduri pe liberalii din teritoriu, unde, evident, părerile au fost pro şi contra. Ieri, senatorul Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat crearea unui comitet de iniţiativă pentru înfiinţarea Partidului Reformator Liberal. „Am luat decizia de a crea comitetul de iniţiativă pentru înfiinţarea Partidului Reformator Liberal, care va coagula şi va organiza la nivel naţional pe toţi care ni se alătură. În perioada imediat următoare vom demara inclusiv constituirea grupurilor de iniţiativă locale“, a scris Tăriceanu pe pagina de Facebook „Partidul Reformator Liberal“. El susţine că atât persoane publice, reprezentanţi ai profesiilor liberale şi ai mediului de afaceri, reprezentanţi ai mediului academic, intelectuali, cât şi oameni simpli l-au asigurat de sprijinul lor.

REACŢII Liderul liberalilor constănţeni, Gheorghe Dragomir, consideră regretabil gestul lui Călin Popescu-Tăriceanu de a părăsi PNL, el spunând că acesta nu va mai putea să construiască un partid aşa cum a avut şi că PSD nu îl va sprijini până la capăt şi îl va lăsa din braţe înaintea prezidenţialelor. Vicepreşedintele PNL Radu Stroe, cel care miercuri era alături de Tăriceanu, a declarat ieri că nu va părăsi partidul pentru a se alătura fostului premier în noua formaţiune politică. Aparent, avem în faţă un PNL unit, pregătit să meargă până la capăt alături de Crin Antonescu. Aşa cum spunea miercuri seară Tăriceanu, în prezent, PNL este condus prin frică. Să fie, oare, frica liberalilor de DNA? Posibil, dacă ne gândim la faptul că, în ultimele zile, mulţi colegi de partid cu Antonescu au fost săltaţi de procurorii DNA. Probabil că Antonescu se bucură acum, pentru scurt timp, de instrumentele de opresiune ale lui Băsescu. La momentul actual există şi câţiva penelişti care îl vor urma pe fostul premier. Senatorul de Sibiu Sorin Ilieşiu, exclus din PNL, spune că se va alătura PRL, el susţinând că noua formaţiune va fi înregistrată în timp-record, în maximum o lună. Deputatul PNL de Buzău Titi Holban este un alt liberal care va demisiona din partid şi îl va urma pe Tăriceanu în PRL, el susţinând că la formaţiunea fostului premier vor trece şi alţi liberali care au crezut în proiectul USL. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, nu putea să nu reacţioneze la ceea ce s-a întâmplat miercuri seară. El a declarat că premierul Victor Ponta ar fi un candidat la Preşedinţie mai puternic decât Tăriceanu, fiind în opinia sa „un om politic mai puternic şi cu mai multe resurse decât Tăriceanu”.

SCENARIU În faţa acestor afirmaţii, au fost deja creionate o serie de scenarii pentru anul politic 2014. Gândindu-ne la faptul că, în timpul rămas până la prezidenţiale, noua formaţiune politică a lui Tăriceanu nu ar putea aduna mai mult de zece procente în sondaje, realizăm că un Tăriceanu candidat la prezidenţiale poate avea probleme într-un eventual tur II de scrutin. PSD a avut constant la prezidenţiale 35-36%, la care adăugăm UNPR şi PC, care ar duce actualul USD undeva la puţin peste 40%. Pentru a avea preşedinte, USD ar mai avea nevoie de 10%, voturi pe care le-ar putea aduce PRL-ul lui Tăriceanu, dar cu multe emoţii în turul II. Aşa ar putea apărea o nouă variantă: Ponta - preşedinte şi Tăriceanu - premier. O variantă mult mai viabilă în turul II de scrutin, în condiţiile în care electoratul USD ar fi mult mai motivat să vină la vot, la fel şi electoratul de dreapta, care poate fi alături de Tăriceanu. Astfel, tandemnul preşedinte de la PSD - premier de la un partid de dreapta anulează încă o temă de campanie a adversarilor: concentrarea totală a puterii. Astfel, coaliţia „USL II” lasă aliatul mai mic la guvernare şi aliatul cu mai multe voturi la Cotroceni. Este mai democratică şi, potenţial, mai stabilă decât reluarea scenariului cu Băsescu la putere. Dar până când acest scenariu va deveni realitate, Ponta rămâne în continuare pe varianta unui candidat USL din partea liberalilor, premierul afirmând că îl vede pe fostul preşedinte PNL Călin Popescu-Tăriceanu ca pe un candidat puternic la Preşedinţie, menţionând că ar putea face cu acesta un tandem, la fel cum ar putea face un tandem cu Crin Antonescu.

PROGRAM DE GUVERNARE CONTINUAT Ponta a lăsat în continuare uşa guvernării deschisă pentru PNL. „Formula pe care o iau în calcul, proiectul de succes este refacerea USL, cu un candidat unic la prezidenţiale, şi atâta vreme cât funcţia de premier este a PSD, susţinem un candidat liberal”, a spus Ponta. Mai mult decât atât, Ponta a precizat ieri că PSD nu va cere revocarea liderului PNL de la conducerea Senatului. „Crin Antonescu a fost ales preşedinte al Senatului ca reprezentant al USL şi noi nu vom cere şi nu vom iniţia revocarea domniei sale”, a afirmat Ponta. Premierul a reafrmat faptul că Guvernul, în noua sa formulă, va continua să pună în aplicare programul de guvernare al USL. Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale şi scutirea impozitului pe profitul reinvestit rămân şi pe agenda noului Guvern. „Sunt pe primele două locuri pe agenda din aprilie a discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană. Nu era vorba aici că erau doar ale PNL, sunt lucruri bune, important este să putem din punct de vedere fiscal-bugetar să le realizăm”, a explicat Ponta. În tot acest timp, pedeliştii se dau importanţi şi refuză, la nivel declarativ, să primească PNL în opoziţie. Vicepreşedintele PDL Alin Tişe spune că şefii de deconcentrate şi demnitarii numiţi de PNL trebuie să plece, întrucât numai astfel partidul poate demonstra că a intrat, cu adevărat, în opoziţie. „Nu poţi pretinde că eşti în opoziţie când ai preşedintele Senatului, subsecretari de Stat, şefi de deconcentrate, prefecţi şi subprefecţi. PNL este astăzi la putere şi nu în opoziţie. De aceea, PDL îi cere lui Crin Antonescu să demisioneze din funcţia de preşedinte al Senatului, dacă mai are un minim de decenţă şi demnitate”, a spus Tişe.



12