Temperaturile ridicate sînt greu de suportat, dar iată că se dovedesc şi benefice în condiţiile în care celulele atinse de cancer par a fi foarte sensibile la acest factor. Cercetătorii americani sînt de părere că acesta este factorul care a contribuit la supravieţuirea bolnavilor de cancer la testicule, printre care se numără şi campionul la ciclism Lance Armstrong, chiar şi în cazul în care maladia este extinsă în corp. Experţii din cadrul Şcolii de Medicină John Hopkins susţin că celulele canceroase sînt foarte sensibile la căldură, devenind extrem de vulnerabile. Acest fenomen a fost numit de echipa de cercetători chiar "efectul Lance Armstrong". Terapia poate fi utilizată şi în tratarea altor tipuri de cancere.
Testiculele sînt cu cîteva grade mai reci decît restul corpului pentru că spermatozoizii sînt sensibili la căldură şi mor dacă sînt plasaţi la temperatura normală a corpului, 37 de grade Celsius. Celulele canceroase din testicule care se răspîndesc în celelalte zone ale corpului pot fi slăbite prin expunerea la temperaturi mai mari, fiind astfel mai vulnerabile la radio sau chimioterapie. Se studiază în prezent diferite metode de slăbire a nucleului celulelor canceroase cu ajutorul căldurii.
Hipertermia este, de altfel, o veche formă de terapie împotriva cancerului, dar pentru a fi cît mai eficace trebuie să aibă ca ţintă specifică celulele canceroase. Este un lucru dificil, mai ales că tumorile de cancer testicular sînt extrem de mici. În acest sens, se utilizează nanotehnologia, pentru a lansa particule de fier direct pe celulele canceroase din organism. Odată ataşate de celule, aceste particule pot fi încălzite utilizînd un cîmp magnetic extern, slăbind celulele şi făcîndu-le vulnerabile la chimioterapie sau la radioterapie. Cercetătorii studiază şi modul în care acţionează căldura şi în cazul cancerului de vezică sau a celui de prostată.