Căldura „ne topeşte“ în weekend!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nu vă stricaţi concediul Ascultaţi sfaturile medicilor

Căldura „ne topeşte“ în weekend!

Eveniment 03 August 2013 / 00:00 640 accesări

Meteorologii iar anunţă vreme caniculară. Mai exact, sâmbătă şi duminică, în vestul, sudul şi, local, centrul ţării, în Banat şi Oltenia sunt aşteptate temperaturi maxime de 35-37 de grade C, potrivit unei informări emise vineri de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic, precizează meteorologii. Şi pe litoral sunt anunţate temperaturi ridicate, de peste 30 de grade C, spre bucuria turiştilor veniţi să se distreze la mare.

Dar pentru a nu vă strica vacanţa, este indicat să ascultaţi cu stricteţe sfaturile medicilor, sfaturi care sunt deja arhicunoscute pentru populaţie. În primul rând, specialiştii sfătuiesc evitarea, pe cât posibil, a expunerii prelungite la soare între orele 11.00 şi 18.00, atunci când temperaturile sunt extrem de ridicate.

POTRIVIT MEDICILOR, ÎN PERIOADELE DE CANICULĂ ESTE RECOMANDAT CONSUMUL ZILNIC DE LICHIDE (ÎNTRE 1,5 ŞI 2 LITRI), FRUCTE ŞI LEGUME PROASPETE.

Copiii, bătrânii, bolnavii cu afecţiuni cronice trebuie să evite expunerea la temperaturi ridicate pe perioade prelungite, întrucât ei sunt cei mai expuşi riscurilor. Pacienţii care au de luat diferite tratamente, în special cei cu afecţiuni cardiace, nu trebuie să le întrerupă sub nicio formă. Medicii urgentişti au constatat că mulţi bolnavi cronici ajung la spitale pentru că nu şi-au mai luat medicamentele prescrise de specialişti, pe motiv că sunt în concediu şi vor să consume băuturi alcoolice. Este cea mai mare greşeală, au explicat doctorii, întrucât căldura excesivă şi fără un tratament adecvat poate agrava afecţiunile. Nu în ultimul rând, în contextul temperaturilor ridicate, există şi riscul apariţiei bolilor digestive, dacă sunt consumate alimente alterate, care nu au fost păstrate în condiţii corespunzătoare. Astfel, medicii recomandă evitarea consumului de alimente uşor perisabile, de alimente cu gust, aspect şi miros modificate, deoarece pot fi declanşate afecţiuni digestive de la forme uşoare până la forme grave. S-a putut observa, de altfel, că, în lunile de vară, spitalele de boli infecţioase au o activitate intensă, mulţi dintre pacienţi suferind de boli diareice acute. Medicii din cadrul serviciului de infecţioase al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) Constanţa au tratat, de când a început sezonul cald, săptămânal, în medie aproape o sută de persoane cu boli diareice acute. Unele persoane au primit tratamentul în ambulator (acasă), altele, în schimb, au necesitat îngrijirea pe patul de spital.

Şi copiii trebuie feriţi de căldura excesivă. Medicii pediatri sunt de părere că părinţii care au copii mai mici de doi ani nu au ce căuta la mare sau, dacă vin, să nu-i expună la soare şi să aibă mare grijă la asigurarea igienei personale. Nu de mult, şeful Clinicii de pediatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sf. „Apostol Andrei” Constanţa, conf. univ. dr. Cristina Mihai, a declarat că este extrem de greu să le asiguri copiilor mici igiena impusă şi tocmai de aceea ei sunt mult mai expuşi riscului de îmbolnăvire.

Şi nu sunt singurele sfaturi pe care medicii le dau în aceste zile. Ei recomandă evitarea consumului de alcool şi băuturi cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr. Cei pentru care este absolut necesar să se expună la soare după-amiaza sunt sfătuiţi să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. În multe dintre judeţele din ţară, printre care şi Constanţa, la nivelul municipiului, autorităţile au amenajat puncte de prim ajutor ce vor fi activate dacă temperaturile vor trece pragul de 36 de grade C.



12