Cale inedită de a preveni febra dengue

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cale inedită de a preveni febra dengue

Sănătate 02 Aprilie 2015 / 00:00 327 accesări

O echipă de cercetători australieni a descoperit un mod inedit de a preveni răspândirea virusului dengue, o boală provocată de țânțari pentru care nu există niciun vaccin aprobat, bazându-se pe acțiunea unei bacterii care poate reduce drastic numărul infecțiilor, scrie agenția chineză de presă Xinhua. Febra dengue, o infecție virală răspândită în 110 de țări ale lumii, specifică zonelor cu climă tropicală, provoacă simptome asemănătoare gripei, cum sunt durerile de cap și articulare. Aceasta este o problemă de sănătate publică larg răspândită în Asia și America Latină, estimările cercetătorilor sugerând că există mai mult de 100 de milioane de cazuri diagnosticate la nivel global în fiecare an.

            Echipa de la Universitatea din Melbourne care a condus cercetarea a descoperit că expunerea țânțarilor la o bacterie numită Wolbachia inhibă capacitatea acestora de a prelua virusul dengue de la oamenii infectați. Prof. Cameron Simmons, de la Departamentul de Microbiologie și Imunologie de la Universitatea din Melbourne, a declarat ieri că descoperirea ar putea însemna o reducere drastică a cazurilor de febră dengue. Cercetarea a condus la concluzia că, în zonele cu o rată scăzută de infecție dengue, expunerea țânțarilor la bacteria Wolbachia ar putea opri răspândirea infecției la oameni.

            Wolbachia a fost introdusă recent în orașele australiene din zona tropicală Townsville și Cairns din nordul statului Queensland, iar cercetătorii se așteaptă ca numărul de infecții dengue din aceste centre să fie mult mai mic decât în anii precedenți. Rezultatele vor permite factorilor de decizie din țările afectate de febra dengue să ia decizii bazate pe informații științifice atunci când alocă resursele limitate pentru controlul acestei infecții virale, a mai spus Simmons.

Taguri articol


12