“Calea Georgiei către NATO este deschisă”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

“Calea Georgiei către NATO este deschisă”

Externe 17 Septembrie 2008 / 00:00 544 accesări

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat marţi că Georgia are în continuare calea deschisă către aderarea la Alianţă şi că aceasta nu va accepta ca legăturile să fie rupte de alte ţări. “Procesul de extindere a NATO va continua”, a afirmat Scheffer, aflat în vizită la Tbilisi, a doua zi după reuniunea comisiei NATO-Georgia, organizată în capitala statului caucazian. Luni, secretarul general s-a abţinut de la a formula angajamente concrete în privinţa aderării Georgiei la NATO, Alianţa nedorind să dea senzaţia că vrea o confruntare militară cu Rusia, în timp ce Moscova acuză Washingtonul că vrea să reînarmeze Georgia. Germania, Franţa şi Belgia, care se opuseseră la summit-ul de la Bucureşti din aprilie ca Georgia să primească Planul de acţiuni în vederea aderării (MAP), nu s-au răzgîndit după conflictul cu Rusia. Şi şeful Statului Major Interarme american, Michael Mullen, a recunoscut că Georgia mai are un drum lung de parcurs pînă la aderare, reamintind că NATO s-ar angaja pentru o apărare colectivă, dacă fosta republică sovietică ar intra în Alianţă.

Ieri, Georgia a prezentat interceptări telefonice despre care spune că demonstrează că blindatele ruse au intrat în Georgia cu cîteva ore înainte de declanşarea atacului georgian din Osetia de Sud. Publicarea acestor interceptări intervine în condiţiile unei campanii diplomatice din partea Moscovei, pe de o parte, şi a Tbilisi-ului, pe de altă parte, pentru a demonstra că cealaltă parte a tras prima în războiul soldat cu sute de morţi. Rusia spune că dovezile nu sînt serioase. Ea a spus că mişcările de forţe despre care se vorbeşte în interceptări ar fi, de fapt, o rotaţie de rutină efectuată de forţele ruse care operau deja în Georgia, înainte de izbucnirea războiului. Este vorba despre interceptarea unor discuţii telefonice între oficiali pentru sercuritate din Osetia de Sud. În una dintre ele, un grănicer de lîngă Osetia de Sud spune la 7 august că blindatele ruse trec în Osetia de Sud. “Convorbirile interceptate confirmă că primele unităţi ale armatei ruse, cu blindate, au intrat şi au trecut prin tunelul Roki în dimineaţa zilei de 7 august, cu mai mult de 12 ore înainte ca forţele georgiene să înceapă să se mobilizeze”, a spus Ministerul georgian de Interne. Rusia spune că a fost forţată să lanseze un asalt aerian, terestru şi naval împotriva Georgiei, “pentru a opri genocidul comis de georgieni împotriva osetilor”, dar liderul georgian, Mihail Saakaşvili, a spus săptămîna trecută că Moscova a început războiul, invadînd Georgia. Întrebat despre interceptări, purtătorul de cuvînt al Ministerului rus de Externe, Andrei Nesterenko, a spus că “imaginile din satelit obţinute de statele NATO vor demonstra că Georgia a fost agresorul, ea a deschis focul asupra capitalei osete Ţhinvali”.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat luni că au existat excese de ambele părţi în timpul conflictului din regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud, dintre Moscova şi Tbilisi. “Dacă se trage asupra ta în timp ce te îndrepţi să oferi ajutor în Ţhinvali, riposta nu poate să fie, prin definiţie, foarte precisă”, a adăugat şeful diplomaţiei ruse. Lavrov a fost întrebat de jurnaliştii ruşi despre tirurile vizînd sate din Osetia de Sud cu populaţie georgiană, după declanşarea operaţiunii armatei georgiene la Ţhinvali, capitala Osetiei de Sud şi sosirea forţelor ruse. “Există suspiciuni că persoanele care rămăseseră în satele georgiene din Osetia de Sud se înarmau şi există fapte care confirmă că erau în curs de instalare posturi fortificate pentru a trage asupra Transkam, şoseaua transcaucaziană care leagă Georgia de Rusia”, a subliniat Lavrov.

Taguri articol


12