California nu au reuşit să deseneze un buget pe anul fiscal 2009-2010

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

California nu au reuşit să deseneze un buget pe anul fiscal 2009-2010

Externe 02 Iulie 2009 / 00:00 433 accesări

Autorităţile din California nu au reuşit să deseneze un buget pe anul fiscal 2009-2010 pentru cel mai populat stat american, totodată a opta economie a lumii, urmînd să suspende toate plăţile către furnizorii şi agenţiile locale şi să emită note informale IOU care promit achitarea datoriilor. Emiterea notelor IOU (I owe you, în traducere, îţi sînt dator) reprezintă o măsură de criză, calificată drept ”neobişnuită şi dramatică” şi nu a mai fost utilizată de guvernul local din California, de 17 ani.

Politicienii Partidului Democrat, care deţin majoritatea parlamentară în California, nu au ajuns la un acord cu reprezentanţii Partidului Republican, care controlează administraţia locală, cu privire la un plan bugetar care să abordeze echilibrat deficitul record de 24,3 miliarde de dolari al statului şi să permită evitarea măsurilor extreme. Cele două părţi sînt de acord că este necesară o reducere drastică a cheltuielilor publice, însă au opinii divergente în ceea ce priveşte majorarea taxelor şi introducerea altor măsuri fiscale de acest tip. Democraţii cer vehement măsuri care să conducă la majorarea semnificativă a veniturilor la buget, însă republicanii, alături de guvernatorul statului California, Arnold Schwarzenegger, resping posibilitatea majorării taxelor şi fac presiuni pentru reduceri drastice de cheltuieli, care ar elimina, practic, potrivit democraţilor, plasa de siguranţă de care beneficiază în prezent şomerii şi alte categorii care depind de ajutoare sociale. În timp ce Schwarzenegger şi Partidul Republican susţin că reducerea cheltuielilor astfel previzionată reprezintă cea mai bună soluţie pentru echilibrarea bugetului, democraţii resping eliminarea programului generos de ajutoare sociale al statului California.

Anul fiscal 2009-2010 a început miercuri în California, însă activitatea administraţiei locale este paralizată în lipsa unui buget. Astfel, administraţia locală va emite note IOU începînd de astăzi, tuturor furnizorilor, precum şi agenţiilor guvernamentale şi deţinătorilor de obligaţiuni emise de stat. Supraveghetorul financiar al statului California, John Chiang, intenţionează să trimită, în prmiă fază, note IOU pentru datorii în valoare totală de 3,36 miliarde de dolari. Fitch Ratings a retrogradat, săptămîna trecută, ratingul statului California la A-, plasînd situaţia financiară a administraţiei locale cu numai patru trepte peste categoria emitenţilor cu caracter speculativ, aşa-numita categorie junk.



12