Călin Popescu-Tăriceanu a pus mâna pe toată puterea în ALDE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Daniel Constantin, tras pe linie moartă

Călin Popescu-Tăriceanu a pus mâna pe toată puterea în ALDE

Politică 23 Aprilie 2017 / 16:33 692 accesări
Călin Popescu-Tăriceanu a fost ales președintele ALDE cu 1.065 de voturi din cele 1.094 posibile. Astfel, președintele Senatului devine singurul lider al ALDE, după ce, până acum, partidul a avut conducere bicefală.

Călin Popescu-Tăriceanu a fost ales președintele ALDE cu 1.065 de voturi din cele 1.094 posibile. Astfel, președintele Senatului devine singurul lider al ALDE, după ce, până acum, partidul a avut conducere bicefală.

Bătălia pentru supremație în ALDE s-a încheiat. După cum era de așteptat, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a reușit să-l învingă definitiv pe Daniel Constantin și a pus mâna pe toată puterea în partid. Sâmbătă, peste 1.000 de delegați l-au ales, în cadrul unui congres, pe Tăriceanu în funcția de președinte al formațiunii. Astfel, președintele Senatului devine singurul lider al ALDE, după ce, până acum, partidul a avut conducere bicefală. Cu această ocazie, Congresul ALDE a stabilit și structura Biroului Politic Național (BPN), care este compus în cea cea mai mare parte din oamenii lui Tăriceanu: Grațiela Gavrilescu, Teodor Meleșcanu, Andrei Gerea, Varujan Vosganian, Constantin Avram, Steluța Cătăniciu, Toma Petcu, Ovidiu Silaghi, Alexandru Băișanu, Ioan Țintean, Mihai Nița, Marian Cucșa, Mircea Moloț, Ion Cupă, Nicolae Nasta, Dumitru Lovin (vicepreședinți); Daniel Chițoiu, Dian Popescu, Mircea Mina, Viorel Ilie, Viorel Palașcă, Marius Popa, Ioan Ciugulea, Cornelia Negruț, Cristian Dima, Jean Paul Tucan, Ionel Cel-Mare, Florică Calotă, Ioan Lazăr, Remus Borza, Radu Cojocaru, Marius Mateescu și Cătălin Harnagea (membri). Totodată, în cadrul Congresului delegații partidului au votat patru rezoluții. În cea mai importantă dintre acestea, „Pentru o cultură politică a libertății”, ALDE consemnează faptul că „statul de drept nu înseamnă un plus de putere discreţionară acordată instituţiilor represive ale statului, ci tocmai limitarea drastică a oricăror abuzuri din partea acestora“. „Statul de drept nu este un mod de acţiune al instituţiilor, ci o formă de protecţie a libertăţii şi demnităţii persoanei. ALDE vrea să descurajeze cultura denunţului şi a plângerii penale, a controalelor abuzive şi iraţionale, a supravegherii, a încătuşării, a suspiciunii generalizate, a neîncrederii în administraţie şi între cetăţeni, ca şi atitudinea tolerantă faţă de infracţionalitatea de drept comun. Vrem ca infracţiunile cu violenţă comise împotriva persoanei şi a proprietăţii private să nu mai fie socotite ca mai puţin grave (şi să se bucure adesea de clemenţă) decât infracţiunile comise împotriva statului. Ne dorim o societate din care să fie eliminate formele curente ale violenţei: delaţiunea, hărţuirea în justiţie, descinderea intempestivă, expunerea publică a celor suspectaţi de încălcarea legii.(...) Ca liberali, suntem obişnuiţi să rezistăm, să ne opunem, să demascăm caracterul violent şi inuman al ideologiilor dominaţiei statului asupra cetăţenilor. Ca liberali, suntem şi astăzi pregătiţi să rezistăm“, se precizează în rezoluție.

TEHNICA, BAT-O VINA!

Congresul ALDE nu a fost lipsit de peripeții și momente amuzante. Au fost delegați pe care i-a apucat somnul chiar în timpul lucrărilor și alții care nu s-au descurcat cu votul electronic. Sistemul electronic s-a blocat în nenumărate rânduri, încetinind astfel procesul de vot. „Se bifează foarte greu. Într-adevăr, sunt momente când sistemul bifează foarte greu candidatul și sunt 33”, a declarat un delegat ALDE, care s-a plimbat din cabină în cabină, pentru a-și ajuta colegii să voteze. Cu același lucru s-a ocupat și o doamnă, care intrat din cabină în cabină pentru a ajuta delegații să voteze, până a obosit și s-a descălțat. Mulți au reușit cu greu să voteze, pentru că nu s-au înregistrat de la prima încercare. „Prima oară mi s-a blocat parola, dar a doua oară am reușit să votez”, a declarat un alt delegat ALDE.

CE SPUNE MARELE PERDANT

Marele perdant al acestui Congres a fost Daniel Constantin, care a fost tras pe linie moartă în partid. Fostul lider al ALDE a postat, duminică, un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care critică organizarea Congresului. „Regret să constat că Tăriceanu nu a înțeles nimic din discuțiile/criticile din ultimele săptămâni cu privire la comportamentul său politic extins. În continuare, prin minciună, încearcă să acopere abuzurile pe care le face! A încercat să-și asigure președinția dând din coate împotriva celor care i-au fost alături, călcând pe onoare și respect și, mai mult, întrebând apoi de ce au trădat! Este precum în bancul celebru în care împingi pe cineva pe scări și apoi întrebi de ce se grăbește! Nu este însă pentru prima dată când, în numele unui liberalism autentic, provoacă scindări și trădări, punând iremediabil prin longevitatea acestor acțiuni o pată pe întreaga clasa politică românească de după 1989”, a scris Daniel Constantin pe pagina sa de Facebook. El a mai adăugat că ”nu poate fi cumpărat cu funcții”, în caz contrar s-ar fi aflat încă în funcția de viceprim-ministru. În replică, Tăriceanu a spus că trădarea lui Daniel Constantin reprezintă un episod trist, dar este în același timp și un episod încheiat și că cei care atacă partidul din interior nu sunt mulți.

CONSTANȚA, DOAR O FUNCȚIE AMĂRÂTĂ DE MEMBRU AL BPL

La Congresul ALDE de la Palatul Parlamentului au fost prezenți și 33 de delegați din Constanța. Dintre aceștia, doar unul singur a reușit să obțină o funcție de conducere la nivel național, Jean Paul Tucan. El a fost ales în funcția de membru al BPN. Rezultatul poate fi considerat un eșec pentru organizația de la malul mării, în condițiile în care, până în prezent, ALDE Constanța a avut nu mai puțin de trei posturi de vicepreședinte: Mircea Banias, Jean Paul Tucan și Valentin Vrabie. „Pentru noi nu e un eșec. Funcția de membru al BPL este suficientă și nu este mai prejos cu nimic față de cea de vicepreședinte“, a declarat Tucan. El a adăugat că, în cel cel mai scurt timp posibil, vor fi organizate alegeri pentru șefia organizației de la malul mării a ALDE. Întrebat dacă este interesat să candideze la postul de președinte al filialei județene, Tucan a spus că nu s-a gândit la acest lucru.



12