Calitatea învăţămîntului de la Oxford şi Cambridge, ameninţată de un deficit de finanţare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Calitatea învăţămîntului de la Oxford şi Cambridge, ameninţată de un deficit de finanţare

Monden 30 Aprilie 2009 / 00:00 442 accesări

Unele dintre marile universităţi britanice, inclusiv Oxford şi Cambridge, atrag atenţia că statutul lor de instituţii mondiale de prima mînă este ameninţat, pentru că se confruntă cu deficite de pînă la 7.000 de lire sterline pentru un student, în ceea ce priveşte educaţia, scrie ”Financial Times”. Mai multe insituţii membre ale Russell Group, ce reuneşte 20 de universităţi din Marea Britanie care primesc două treimi din granturile de cercetare şi finanţare pe contracte din ţară, au declarat că prăpastia dintre finanţarea guvernamentală şi costul efectiv al educaţiei nu poate fi acoperită fără compromiterea calităţii.

Avertismentul universităţilor, inclusiv Oxford şi Cambridge, survine în contextul în care miniştrii pregătesc o revizuire a regimului taxei pentru educaţie promisă anterior, cînd guvernul condus de Tony Blair a determinat adoptarea legislaţiei ce permitea universităţilor să majoreze taxele percepute studenţilor, în ciuda opoziţiei multor parlamentari laburişti. Reprezentanţii Universităţii Cambridge au spus că educaţia anuală a unui student costă cu circa 6.000 de lire sterline mai mult decît primeşte de la guvern. Reprezentanţii Oxford au declarat că ”universitatea subvenţionează studenţii cu sume cifrate la circa 60 de milioane de lire sterline pe an, din cauza diferenţei ample dintre finanţarea guvernamentală, de circa 8.000 de lire sterline şi costurile medii ale educaţiei, de 15.000 de lire sterline pe an”. Reprezentanţii universităţii Oxford au declarat că ”deficitul în ceea ce priveşte finanţarea diminuează capacitatea noastră de a investi mai mult în cercetare şi infrastructură, ceea ce este vital, dacă vrem să fim în continuare una dintre cele mai bune universităţi din lume”. ”Cercetarea universitară şi educaţia reprezintă una dintre bijuteriile coroanei britanice”, au declarat, la rîndul lor, reprezentanţii universităţii Warwick, adăugînd că ”dacă vor să fie aşa în continuare, este evident pentru toată lumea că toate universităţile au nevoie de mai multă finanţare de undeva”.

O soluţie posibilă ar fi ca guvernul să majoreze cuantumul maxim pe care universităţile au voie să îl perceapă studenţilor. Acestora le este permis să urce taxele, plătite de guvern şi recuperate ulterior de la absolvenţi, cu pînă la 3.145 de lire sterline anual. Miniştrii nu au precizat dacă limita taxei pe care ar putea să o plătească studenţii va fi majorată, scăzută sau păstrată, dar cu condiţii mai stricte, cum ar fi mai multe burse. Cu toate acestea, ministrul pentru universităţi David Lammy a declarat că ”universităţile britanice se situează printre cele mai bune din lume, tocmai datorită nivelului record de finanţare furnizat de guvern”. Ian Gibson, un parlamentar laburist şi un critic acerb al actualului regim privind taxele, a declarat, însă, că o nouă majorare ar fi un dezastru. Reprezentanţii mai multor instituţii, contactaţi de ”Financial Times”, au fost reticenţi în ceea ce priveşte majorarea taxelor pentru educaţie, spunînd că o scumpire a educaţiei în timp de recesiune ar putea descuraja potenţialii studenţi. Totuşi, reprezentanţii Imperial College din Londra au declarat că susţin majorarea limitei, care ar permite universităţilor să acorde burse mai mari unor studenţi mai puţin bogaţi şi să investească mai mult în infrastructură şi facilităţi.

Taguri articol


12