România nu mai are o forță de muncă calificată, iar nivelul de pregătire profesională și calitatea resursei umane sunt din ce în ce mai scăzute, consideră Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal. "Cred că cea mai importantă problemă a antreprenorilor este legată de forța de muncă, cea calificată. Încă trăim cu iluzia că avem o forță de muncă foarte bine calificată. Este doar o iluzie - vă spun asta și în calitate de profesor și văd cum calitatea studenților în fiecare an se deteriorează, este o certitudine acest lucru. Deci avantajul nostru competitiv că avem o forță de muncă calificată nu prea mai ține. Și, mai mult decât atât, este și mai scumpă", a spus Dumitru, la Digi 24.
Potrivit acestuia, sunt domenii economice cu deficit major de forță de muncă, precum industria IT, însă este nevoie și de angajați în zonele care nu cer o calificare atât de înaltă, precum sudori sau tractoriști. "Chiar am avut discuții în ultimii doi-trei ani cu antreprenori din toată țara care spuneau: nouă nu ne trebuie oameni cu două facultăți, noi avem nevoie de sudori, de maistru, de strungar și așa mai departe", a arătat președintele Consiliului Fiscal.
Întrebat ce sfat le-ar da tinerilor care vor intra în câmpul muncii peste câțiva ani, el a răspuns că nu contează domeniul de activitate, atâta timp cât ești un bun profesionist. "Problema este că în mai toate specializările nivelul de pregătire profesională este din ce în ce mai slab. Aceasta este de fapt problema forței de muncă, pe lângă faptul că este din ce în ce mai puțină", a adăugat Dumitru.