Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a promis vineri să suspende proiectul de amenajare a parcului Gezi din Istanbul, aflat la originea frondei care afectează Turcia de două săptămâni, până la pronunţarea unui verdict al justiţiei, un gest considerat pozitiv de manifestanţi. La câteva ore după ce a lansat un ultim avertisment împotriva miilor de manifestanţi care ocupă parcul Gezi, pe care i-a calificat de mai multe ori drept hoţi sau extremişti, şeful Guvernului a primit, pentru prima dată de la începutul crizei politice, o delegaţie alcătuită din aproximativ zece artişti şi reprezentanţi ai societăţii civile, între care doi purtători de cuvânt recunoscuţi de către protestatari. După patru ore de reuniune în plină noapte, părţile nu au ajuns la decizii concrete, însă autorităţile au prezentat o garanţie care ar putea pune capăt crizei.
„Guvernul turc aplică strategia bâtei şi morcovului, derutând manifestanţii care nu mai ştiu la ce să se aştepte de la premierul Recep Tayyip Erdogan. Acesta a lansat, joi, un nou ultimatum pentru ca manifestanţii care campează de la 1 iunie în parcul Gezi să părăsească locul în 24 de ore”, a anunţat, vineri, ziarul spaniol „La Razon”. În faţa acestei ameninţări, Platforma Solidarităţii Taksim, care reprezintă zeci de grupuri ce integrează mişcarea de protest, a anunţat joi seara că acceptă să se întâlnească cu premierul, la reşedinţa sa din Ankara. Cu o zi înainte s-a desfăşurat o reuniune oficială pe care grupul a criticat-o pentru că nu a fost invitat, având în vedere că Guvernul a fost cel care a ales interlocutorii. Şi manifestanţii din Gezi au asigurat că cei care s-au dus la întâlnire nu-i reprezintă. La această reuniune, partidul de guvernământ, AKP (Partidul Justiţiei şi Dezvoltării), a ridicat posibilitatea de a desfăşura un referendum pentru a determina soarta parcului, iar locuitorii Istanbulului şi cei din cartierul Beyoglu să fie cei care să decidă dacă rămâne spaţiu verde sau să fie construit un centru comercial în locul său. Ideea pare o strategie pentru a câştiga timp şi a calma spiritele, având în vedere că este puţin viabilă legal: asupra parcului există deja o decizie judiciară care paralizează proiectul de urbanizare a Guvernului local. Manifestanţii din Gezi au primit cu reticenţă propunerea referendumului, considerând-o neserioasă, şi nu mai au încredere în cuvântul Guvernului, mai ales după ce au fost trimişi scutierii să evacueze în forţă piaţa.
După ultimatumul lansat de Erdogan la miezul zilei, mulţi au crezut că forţele de Poliţie vor veni din nou, chiar dacă se poartă negocieri. Mulţi tineri au asigurat corespondentul ziarului „La Razon” că se aşteaptă dintr-un moment în altul să intervină Poliţia. Din partea Platformei, Emriham Liman a declarat ziarului spaniol că vor rămâne în parc, iar dacă vor fi alungaţi cu forţa, vor reveni până când cererile lor vor fi îndeplinite. La rândul său, ministrul de Interne, Muammer Güler, a declarat că manifestanţii nu pot continua să doarmă în parc şi le-a cerut să se distanţeze de provocatorii care înfruntă Poliţia. Dar a anunţat că deocamdată nu există ordine pentru ca parcul să fie evacuat prin forţă, lucru confirmat şi de guvernatorul Istanbulului. Războiul propagandistic al Guvernului deja funcţionează, iar în faţa opiniei publice autorităţile arată că sunt dispuse să negocieze.