CALVARUL bolnavilor de CANCER ia sfârșit!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Se reînființează Radioterapia Constanța

CALVARUL bolnavilor de CANCER ia sfârșit!

Sănătate 30 Ianuarie 2018 / 17:58 2750 accesări

Din martie 2016, județul Constanța rămânea fără Centrul de radioterapie, loc unde pacienții diagnosticați cu diferite tipuri de cancer primeau tratament; singurul aparat de radioterapie din regiune, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” (SCJU) din Constanța, era depășit din punct de vedere tehnic, așa că a rămas fără autorizație de funcționare.

Coordonatorul Centrului de Radioterapie al SCJU, dr. Monica Lazăr, spunea atunci că, pe an erau tratați prin această terapie între 800 și 1000 de bolnavi. ”Din totalul de aproximativ 25 de mii de pacienți diagnosticați cu cancer, două treimi beneficiază de această terapie”, spunea dr. Lazăr, adăugând că nu este numărul real al bolnavilor suferinzi, în condițiile în care mulți merg și se tratează și la centre din țară sau străinătate. Dar acei pacienți își permit, din punct de vedere financiar, tratamentul în altă localitate decât cea de domiciliu. Din 2016, toți bolnavii care ar fi trebuit să urmeze tratament prin radioterapie au plecat pe unde au apucat. Drumul spre terapie nu a fost deloc ușor, pe lângă cheltuielile de deplasare, menționăm și suferința lor, atât fizică cât și psihică. Un tratament complet cu radioterapie necesită câteva ședințe de expunere, potrivit specialiștilor. De subliniat este faptul că reacțiile adverse sunt, în cazul unor bolnavi, extrem de dure: greață, vărsături, amețeli, stări de rău general, ceea ce înseamnă că bolnavul are nevoie să fie cât mai aproape de casă.

SEMNALE DE ALARMĂ! Medicii constănțeni au tras numeroase semnale de alarmă în tot acest timp, spunând că județul nostru are neapărată nevoie de un Centru de radioterapie. La ultima conferință de presă de zilele trecute, susținută la SCJU, medicii și-au arătat speranța că Radioterapia va fi pusă în funcțiune. ”Sperăm ca eforturile conducerii acestui spital să se concretizeze și să reușească să pună la dispoziția populației din Constanța, Radioterapia”, a declarat șeful Clinicii de Obstetrică Ginecologie I a SCJU, prof. univ. dr. Vlad Tica, el arătându-și îngrijorarea că vârful de incidență al cancerului de col uterin a scăzut; este între 30 și 40 de ani. La rândul său, șeful Clinicii de Obstetrică Ginecologie II a SCJU, dr. Aneta Tomescu, declara că, pacientele din Constanța, în lipsa Centrului de Radioterapie, trebuie să meargă în alte centre din țară: București, Iași, Galați sau altele. ”Acolo, este foarte greu pentru că sunt multe paciente care au o poziție socio-economică extrem de precară și, în lipsa resurselor materiale, le face să renunțe la radioterapie. Fără radioterapie, însă, noi nu putem opera. Din acest motiv, este imperios ca în acest mare oraș al țării să fie înființat un asemenea centru. Prognosticul ar fi altul dacă pacientele ar beneficia de această terapie. Multe nu își permit să stea acolo o lună și jumătate-două, cât durează o terapie”, a declarat dr. Tomescu.

VEȘTI BUNE! Pregătirile pentru reluarea activității de Radioterapie intră în linie dreaptă la SCJU. Cea mai mare unitate sanitară din județ a primit din partea Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare autorizarea necesară pentru dezafectarea sursei vechi de cobalt, informează SCJU. Oficialii spitalului garantează că procesul de dezafectare se va desfășura în cele mai bune condiții de siguranță și că, în curând, la SCJU va veni o echipă de specialiști de la Institutul de Cercetări Nucleare Pitești. ”După dezafectarea și scoaterea echipamentului vechi, zona va putea fi pregatită pentru amplasarea acceleratorului linear de particule. Contractul pentru achiziționarea unui aparat performant de radioterapie a fost semnat în noiembrie, în cadrul unei ceremonii care s-a desfășurat la sediul Guvernului. Echipamentele urmează să fie furnizate de către compania Elekta Limited UK. Noul accelerator va acoperi aproximativ 75% din schemele terapeutice necesare radioterapiei”, potrivit SCJU.

REAMINTIM Contractul pentru achiziția mai multor echipamente medicale, printre care și pentru radioterapie, a fost semnat, marți, 9 ianuarie 2018, de președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, la București. Achiziția aparaturii medicale este finanțată din Acordul de împrumut încheiat cu Banca Mondială, în valoare totală de 250 de milioane de euro, accesat în 2014, și deblocat în cursul anului trecut.

Citește și:

Pregătirile pentru Radioterapie, în linie dreaptă



12