ELIBERAŢI. Recursurile declarate împotriva arestării preventive înaintate de cele 18 persoane din Piaţa Chiliei acuzate de şantaj, trei fiind arestate în lipsă, au fost judecate vineri la Tribunalul Constanţa, în prezenţa a zeci de rude ale acuzaţilor. După câteva ore de aşteptare, trei dube ale IPJ Constanţa au sosit la Palatul de Justiţie, iar „debarcarea” celor 15 indivizi a decurs fără incidente, într-o linişte mormântală, spre deosebire de momentul arestării, când neamurile ameninţau pe orice străin care se apropia de sediul Judecătoriei. Acuzaţii au fost apăraţi de 12 avocaţi, unii dintre ei fiind aleşi, alţii, desemnaţi din oficiu.
DECLARAŢII. O parte dintre cei 15 şi-au menţinut declaraţiile date la poliţie, restul le-au relatat judecătorilor cum au fost înşelaţi de fostul miliţian Ion Şerban. „Fiul meu a luat un credit bancar de 50.000 de euro, pentru care a garantat cu casa în care locuim. Şerban mi-a promis că va cumpăra pământuri şi că mă ia asociat la această afacere. Am primit înapoi, de-a lungul a doi ani, în jur de 6.000 de euro, câte puţin în fiecare lună. De câte ori mergeam la el să îi cer banii, întrucât fiul meu era somat de bancă să achite ratele restante la credit, Şerban mă ducea cu vorba. Când l-am rugat să mă ajute cu bani pentru că urma să mă operez de cataractă, m-a dat afară din firma lui”, a spus Amet Ismail, unul dintre arestaţi. Aceeaşi declaraţie a dat-o şi fiul lui, Arun Ismail. Alt cămătar, Geilan Iusein, a susţinut că i-a dat lui Şerban Ion 40.000 de euro, în două tranşe, cu promisiunea că îi va da un procent din afacerea lui profitabilă. Un alt arestat, Ibram Erdinci, a declarat: „Şerban ne-a băgat la puşcărie ca să scape de noi!”. Reamintim că cei care se află după gratii sunt Samet Tair, Nagie Dragomir, Ali Tair, Lucian Ion Dragomir, Amet Ismail, Arun Ismail, Ibraim Erdinci, Ibram Iusein, Geilan Iusein, Tair Benghiuzei, Niar Iusein, Memet Bairam, Ali Iaşar, Albai Niat şi Memet Asan. Anchetatorii spun că Demiş Iaşar, Nedret Derviş şi Iuseim Erdinci se sustrag urmăririi penale şi au fost daţi în urmărire generală. După deliberări, instanţa a decis ca cele 15 persoane acuzate de şantaj, plus cele trei date în urmărire generală, să fie puse în libertate, cu obligarea de a nu părăsi localitatea Constanţa timp de 30 de zile.
SUSŢINĂTOR. Prezent în faţa Tribunalului Constanţa, fostul deputat al musulmanilor din România, Metin Cerchez, a declarat că a încercat să îi ajute pe cei 15 arestaţi. „Când au venit la mine să se plângă de Şerban Ion, le-am zis să îl denunţe la Procuratură pentru înşelăciune, dar nu au vrut. Dacă o făceau, nu se ajungea la arestarea lor. Este un abuz ceea ce se întâmplă aici. Nagiat Dragomir are un copil nou-născut pe care îl alăpta şi, fără mamă, bebeluşul riscă să se îmbolnăvească. Dosarul ar trebui strămutat la altă instanţă”, a declarat, vineri, Metin Cerchez.
ACUZAŢII. Potrivit anchetatorilor, în perioada ianuarie 2009 - august 2010, indivizii cercetaţi în acest dosar l-au ameninţat cu moartea, în mod repetat, pe Ion Şerban, fost şef al Miliţiei Economice, pentru a-l determina să le plătească aproape două milioane de euro. Oamenii legii spun că s-a ajuns la această datorie imensă ca urmare a dobânzilor percepute de suspecţi pentru mai multe împrumuturi în valoare totală de 800.000 de euro, pe care fostul proprietar al trustului „Freedom Star” le-ar fi făcut în anul 2006. Oamenii legii spun că, pentru a-l convinge pe Ion Şerban să le dea sumele cerute, aceştia nu au ezitat să folosească forţa, provocând nenumărate distrugeri în sediul firmei acestuia, GTS Intermed SRL. Rudele celor 15 persoane reţinute săptămâna trecută, în urma unor descinderi, susţineau însă că descinderile din Piaţa Chiliei ar fi fost orchestrate de Ion Şerban, care ar fi încercat să le dea o lecţie. Aceştia se plâng că Ion Şerban ar fi împrumutat diverse sume de bani de la aproape 20 de persoane din Piaţa Chiliei şi că ar fi refuzat apoi să-şi achite datoriile.