Descindere în forţă a trupelor speciale în Constanţa! “Mascaţii”, ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate sub coordonarea unui procuror din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Constanţa, împreună cu luptători ai Grupării Mobile de Jandarmi Constanţa au efectuat, ieri dimineaţă, opt percheziţii la domiciliile unor suspecţi, dar şi la sediile a două firme de recuperări creanţe. Operaţiunea poliţiştilor a durat câteva ore, fiind ridicate mai multe documente şi opt suspecţi care au fost urcaţi în dube şi transportaţi la sediul DIICOT Constanţa pentru audieri. Potrivit anchetatorilor, printre cei opt suspecţi, se află Mariana Ciuciuleacă, fostul preşedinte al PP-DD Constanţa, colonelul Nicolae Aldea, fost jandarm şi fost prim-vicepreşedintele PP-DD, dar şi notari publici din Constanţa. Mariana Ciuciuleacă, administratorul firmei SC Maria Recuperări Creanţe SRL şi Nicolae Aldea, administratorul firmei AS Silvercredit IFN sunt acuzaţi, alături de alte şase persoane, de constituire/aderare la grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare bani, şantaj şi lipsire de libertate. Conform anchetatorilor, capul reţelei ar fi Nicolae Aldea, iar Mariana Ciuciuleacă mâna lui dreaptă. „Au fost anchetatorii acasă la mine şi au ridicat câteva documente personale. Nu sunt acuzată de nimic, eu am venit în calitate de mandatar să predau nişte acte. Colaborez cu domnul Aldea şi l-am reprezentat în mai multe dosare. De la firma mea nu a luat nimeni împrumuturi, deoarece eu sunt firma mandatară”, a declarat Mariana Ciuciuleacă.
2 MILIOANE DE EURO Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2006-2012, Ciuciuleacă şi Aldea ar fi acordat credite la mai multe persoane. Contractele de împrumut erau încheiate la un notar cu suma solicitată, dar totodată se încheia şi un alt contract, cu dobânda aferentă. Victimele semnau contractele şi girau cu case sau terenuri. Anchetatorii spun că dobânzile erau atât de mari încât creditorii nu reuşeau să le achite la timp şi atunci se încheiau alte contracte cu alte dobânzi şi mai mari, până se ajungea la imposibilitatea returnării sumelor. Pentru a-şi recupera banii, cei doi îşi trimiteau complicii care îi ameninţau, şantajau şi chiar îi sechestrau pe debitori. Într-un final, Ciuciuleacă şi Aldea scoteau la licitaţie casele cu care datornicii giraseră împrumuturile şi îşi recuperau banii, iar victimele sfârşeau prin a rămâne fără nimic. Conform anchetatorilor, peste 50 de persoane au fost înşelate în acest mod, iar valoarea prejudiciului cauzat se ridică la două milioane de euro, sumă de bani ce a fost spălată prin diverse metode financiare de către Ciuciuleacă, conform anchetatorilor. În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că suspecţii deţin 14 imobile, peste 100 terenuri atât în intravilan cât şi în extravilan, un hotel, alte bunuri şi valori, toate proprietăţile fiind puse sub sechestru de procurori în vederea recuperării prejudiciului cauzat. La ora închiderii ediţiei, audierile la sediul DIICOT erau în plină desfăşurare, singurii care terminaseră de dat declaraţii fiind Mariana Ciuciuleacă şi Nicolae Aldea. Cei doi au primit ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, iar astăzi urmează să fie prezentaţi Tribunalului Constanţa cu propunere de arestare preventivă sub acuzaţiile de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, lipsire de libertate, art. 3 din Legea 216/2011 privind interzicerea activităţii cămătăriei în care se arată: alin. 1 - Darea de bani cu dobândă, ca îndeletnicire, de către o persoană neautorizată constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani. Alin. 2 - Sumele de bani obţinute prin săvârşirea infracţiunii prevăzute la alin.1 se confiscă.
ALT DOSAR Nu este pentru prima dată când Mariana Ciuciuleacă ajunge în atenţia poliţiştilor. Ea a fost trimisă în judecată în februarie 2011, de procurorii constănţeni pentru delapidare, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Femeia este acuzată că, în perioada 2003-2004, a adus prejudicii în valoare de 315.747 de lei unei case de amanet din Constanţa. Potrivit procurorilor, în calitate de administrator la firma „Joe Bonanno”, din Constanţa, Mariana Ciuciuleacă a înlocuit aurul cu alte metale, a ridicat sume de bani din contul societăţii pe care nu le-a evidenţiat în registrul de casă al societăţii, a întocmit anumite dispoziţii false de transfer numerar de la un punct de lucru al societăţii, la altul. Totodată, Ciuciuleacă a luat din gestiunea societăţii bijuterii şi telefoane mobile fără să le achite, iar pentru a acoperi lipsurile le-a determinat pe celelalte angajate să întocmească contracte de creditare fictive, cu dispoziţii de plată anexe ori să dubleze şi să tripleze dispoziţiile de plată ale contractelor de amanet reale şi astfel să se scadă din registrul de casă sumele transferate. Mai mult, angajatele erau puse de Ciuciuleacă să întocmească contracte de amanet cu date şi nume fictive sau dispoziţii de plată false. Pentru a avea o evidenţă a banilor furaţi, pe dispoziţiile de plată fictive era trecută litera B sau cuvântul BIS. În urma unui control efectuat în octombrie 2004, la punctul de lucru din Năvodari, patronul societăţii „Joe Bonanno”, Nicolae Aldea, a observat dispoziţiile false, iar în urma unei expertize judiciar -contabile, au ieşit la iveală toate neregulile. În acest dosar au mai fost cercetate alte şapte persoane, la finalul anchetei fiind scoase de sub urmărire penală.