Căminul cultural de la Chirnogeni, dat în folosinţă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Inclus în programul de reabilitare derulat de Consiliul Judeţean Constanţa

Căminul cultural de la Chirnogeni, dat în folosinţă

Administrație 17 Iunie 2006 / 00:00 2527 accesări

Conducerea Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) s-a deplasat ieri în comuna Chirnogeni, pentru inaugurarea căminului cultural reabilitat de autoritatea judeţeană. Renovarea şi modernizarea imobilului au fost incluse în programul iniţiat de actuala conducere a CJC la începutul mandatului, în cadrul căruia se vizează reabilitarea căminelor culturale şi a dispensarelor din mediul rural de pe raza administrativ teritorială a judeţului. Prin acest proiect, CJC a renovat integral şi a dotat cu aparatură modernă pînă acum 35 de dispensare şi 25 de cămine culturale în mediul rural, în doar un an şi 10 luni. În perioada imediat următoare vor fi date în folosinţă noi obiective de interes civic din mediul rural, aflate aflate în fază terminală a lucrărilor de reabilitare, cu finanţarea CJC.

Obiectivul inaugurat ieri la Chirnogeni de către preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, vicepreşedintele Consiliului, Petre Stancă, şi primarul localităţii, Gheorghe Manta, a necesitat o investiţie totală de 3,8 miliarde de lei şi a fost finalizat după doar cîteva luni de reparaţii şi modernizări. Ceremonia ianugurală a fost precedată de o slujbă de sfinţire oficiată de preotul paroh al comunei. După tăierea panglicii inaugurale, delegaţia CJC, condusă de Nicuşor Constantinescu, din care au făcut parte numeroşi consilieri judeţeni şi reprezentanţi ai aparatului executiv al Consiliului, a vizitat imobilul şi a asistat la primul spectacol desfăşurat în incinta noului cămin, pus în scenă de elevii şcolii generale din localitate.

Investiţii de 20 de miliarde de lei în ultimii doi ani, în comuna Chirnogeni

Noul cămin cultural al comunei este prevăzut cu o sală de spectacole, un club pentru tineret, vestiare pentru artişti, grupuri sanitare cu acces din interior, staţie de amplificare şi centrală termică. Primăria a mers mai departe, achiziţionînd pentru clubul tineretului o masă de biliard şi table de şah, alături de cîteva seturi de rummy, care vor putea fi utilizate de tinerii din localitate în timpul liber. Mai mult, în perioada imediat următoare, autoritatea locală doreşte să implementeze un proiect cu finanţare europeană, prin care să beneficieze de amenajarea unei reţele de internet în una dintre camerele căminului, reţea care se doreşte a fi extinsă la nivel de şcoală şi Primărie. Primarul localităţii a declarat că, prin acest proiect, se va aduce în localitate o reţea de internet cu bandă largă, la care se vor putea conecta şi gospodăriile din Chirnogeni. ”Sînt zeci de ani de cînd căminul cultural nu a mai putut fi folosit, din cauza faptului că era deteriorat. Azi ne putem mîndri cu acest cămin cultural, care este dotat cu tot ceea ce trebuie pentru desfăşurarea activităţilor culturale şi pentru tineret. Căminul cultural Chirnogeni a avut şansa să fie cuprins în programul de reabilitare al CJC şi, începînd de astăzi, vom putea organiza o serie de spectacole şi manifestări pentru concetăţenii mei. Pînă acum tinerii mergeau în restaurante, în discoteci insalubre, în locuri în care nu aveau nimic de cîştigat. Începînd de astăzi vor avea un loc deosebit în care să îşi petreacă timpul liber”, a declarat primarul Gheorghe Manta.

La rîndul lui, imediat după inaugurare, preşedintele CJC a declarat: ”Acest cămin cultural nu a mai fost reabilitat din 1958, cînd a fost dat în folosinţă, la fel ca majoritatea căminelor culturale din judeţ. Sînt 40-50 de ani de cînd nu au mai fost reabilitate căminele, la fel ca şi dispensarele medicale din judeţ. Acest cămin a fost inclus în programul de reabilitare a căminelor şi dispensarelor din judeţul Constanţa. În această comună am investit aprox. 20 de miliarde de lei în ultimii doi ani: dispensarul comunei a fost reabilitat în 2004, căminul cultural a fost finalizat, şoseaua de intrare în localitate, alături de drumul de la vamă către Chirnogeni, au fost asfaltate”. Pe lîngă aceste investiţii, conducerea CJC a reuşit, în primii doi ani de mandat, să găsească fonduri şi pentru reabilitarea bisericii şi şcolii din Chirnogeni. „Mai sînt multe de făcut: sînt drumuri de pietruit, căminul cultural din Plopeni, sat arondat comunei, de reabilitat, iar sistemul de alimentare cu apă trebuie amenajat şi aici şi în Plopeni. Sînt multe de făcut pentru că, din păcate, în judeţul Constanţa, s-au făcut foarte puţine pînă acum doi ani. Există un plan de investiţii, bazat pe nivelul veniturilor CJC şi pe posibilităţile pe care le are. Sperăm că şi Guvernul României va reuşi să depăşească momentele de confruntări politice şi că va privi cetăţenii judeţului Constanţa ca pe cetăţeni de categoria întîi şi nu de categoria a doua, aşa cum îi tratează acum”, a mai declarat Nicuşor Constantinescu.



12