Campania aeriană a SUA împotriva SI costă 8,3 milioane de dolari pe zi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Campania aeriană a SUA împotriva SI costă 8,3 milioane de dolari pe zi

Externe 29 Octombrie 2014 / 00:00 434 accesări

SUA cheltuiesc în fiecare zi 8,3 milioane de dolari pentru a finanţa campania aeriană efectuată în Siria şi în Irak împotriva organizaţiei Stat Islamic, o cifră în creştere, a anunţat, ieri, Pentagonul. De la începutul raidurilor aeriene americane în Irak, pe 8 august, apoi în Siria, operaţiunile au costat 580 milioane de dolari, potrivit căpitanului de fregată Bill Urban, purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării. Până în prezent, Pentagonul cifra costul cotidian al campaniei sale aeriene la aproximativ 7 milioane de dolari, dar, potrivit unui oficial sub acoperirea anonimatului, ritmul misiunilor s-a intensificat în ultimele săptămâni. Cu toate acestea, analişti independenţi apreciază aceste cifre ca prea mici. În acest ritm, campania ar putea costa între 2,4 şi 3,8 milioane de dolari pe an. Dacă atacurile aeriene contra unor ţinte jihadiste se vor intensifica, această sumă ar putea creşte la 4,2 - 6,8 miliarde de dolari pe an, explică analistul Todd Harrison, expert la Centrul pentru Evaluare Strategică şi Bugetară (CSBA) de la Washington. Potrivit lui, zborurile de recunoaştere implică cele mai importante costuri pentru operaţiunea Determinare Absolută. Spre exemplu, ridicarea de la sol a unui avion fără pilot Predator sau Reaper costă 1.000 de dolari pe oră, în timp ce un Global Hawk, un avion fără pilot de supraveghere capabil să zboare mult mai sus, generează un cost de 7.000 de dolari pe oră.

Finanţările pentru această campanie provin din bugetul de război al Pentagonului, adică fondurile pentru operaţiuni de urgenţă în străinătate (Overseas Contingency Operations, OCO). Separate de bugetul de bază al Apărării, aceste fonduri sunt cartea de credit utilizată pentru a acoperi costurile de război ale SUA. Congresul le-a sporit cu 85 miliarde de dolari pentru anul fiscal ce s-a încheiat în septembrie. Dar Pentagonul prevede o scădere importantă a bugetului său pentru 2015.

NOUĂ ÎNREGISTRARE VIDEO Organizaţia Stat Islamic a difuzat, luni, o înregistrare video cu ostaticul britanic John Cantlie, ce pare a fi realizată la Kobane, având ca scop să demonstreze că gruparea este în continuare activă în acest oraş sirian disputat. Jurnalistul în vârstă de 43 de ani apare într-un oraş în ruine, vorbind în faţa camerei de luat vederi şi pretinzând că mujahedinii (combatanţii islamişti) nu au bătut în retragere. Niciun element nu indică momentul în care a fost realizată înregistrarea video, dar Cantlie face referire la ştirile postului britanic BBC difuzate la 17 octombrie şi la declaraţiile purtătorului de cuvânt al Pentagonului din 16 octombrie. Înregistrarea video arată mai multe silozuri pe care flutură drapelul turc, ceea ce corespunde cu imaginile regiunii situate de cealaltă parte a frontierei. Se pot vedea apoi imagini aeriene, etichetate cu menţiunea că au fost surprinse de o dronă a armatei SI, cu străzile în ruină ale oraşului Kobane. Planul corespunde hărţilor oraşului înainte de conflict.

Ostaticul britanic, care s-a exprimat în mai multe alte înregistrări video ale grupării SI, dezminte informaţiile potrivit cărora islamiştii ar fi fost forţaţi să abandoneze ofensiva împotriva oraşului kurd, afirmând că aceştia controlează în continuare cartiere din est şi sud. Din 17 octombrie, luptele continuă în interiorul şi în jurul oraşului Kobane, apărat de combatanţii kurzi susţinuţi de raidurile aeriene ale coaliţiei internaţionale conduse de Washington. Luni, patru raiduri aeriene în apropiere de Kobane împotriva islamiştilor au distrus cinci vehicule şi o clădire, a anunţat armata americană. Oficialii americani au afirmat că atacurile au încetinit avansul SI, dar că situaţia este încă fragilă.

John Cantlie a fost răpit în Siria, în noiembrie 2012, în timp ce relata despre războiul civil. Islamiştii au executat patru ostatici, doi americani şi doi britanici. John Cantlie a apărut într-o serie de înregistrări video de propagandă ale SI pentru a contracara relatările presei occidentale despre conflict. În precedentele înregistrări, el apare stând la un birou, în costum portocaliu de prizonier, în faţa unei camere fixe. În înregistrarea difuzată luni, el se află afară, îmbrăcat într-o cămaşă neagră, culoarea islamiştilor din SI.



12