Campania agricolă de primăvară, finalizată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Semne bune anul agricol are?!

Campania agricolă de primăvară, finalizată

În Constanţa, floarea-soarelui este la putere
Justiție 09 Mai 2014 / 00:00 1111 accesări

De cum a venit primăvara, agricultorii constănţeni nu au pierdut vremea şi au ieşit în teren pentru a le însămânţa. Cu toate că, în ultimele săptămâni, pe teritoriul judeţului Constanţa au căzut precipitaţii abundente, fermierii au reuşit să însămânţeze toată suprafaţa de teren arabil destinată campaniei agricole de primăvară. „La capitolul însămânţări de primăvară stăm foarte bine, toată suprafaţa de teren agricol planificată de producătorii agricoli constănţeni a fost realizată sută la sută”, a spus directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Constanţa, Boris Parpală. Cea mai mare suprafaţă cultivată este cea cu floarea-soarelui - 90.123 de hectare, cu 13.495 hectare mai puţin decât în 2013. Porumbul a fost însămânţat pe o suprafaţă de 52.815 hectare, cu 11.710 hectare mai puţin decât anul trecut. Şi suprafaţa însămânţată cu orzoaică de primăvară este mai mică decât anul trecut cu 1.235 de hectare, fermierii semănând în acest an 12.100 de hectare. De asemenea, agricultorii au mai semănat 8.200 hectare de mazăre boabe, 20.000 hectare de furaje şi 2.150 hectare de legume, aproximativ aceleaşi suprafeţe ca şi anul trecut. „Deoarece cultura de rapiţă semănată în toamna lui 2012 a fost compromisă, agricultorii au fost nevoiţi, în primăvara anului trecut, să semene din nou altceva. Aceasta este explicaţia pentru care fermierii constănţeni au avut anul trecut mai multe hectare de porumb, floarea-soarelui şi orzoaică de primăvară”, a spus directorul DADR Constanţa.

PAGUBE ÎNSEMNATE Potrivit afirmaţiilor lui Parpală, în ceea ce priveşte culturile însămânţate anul trecut, acestea arată foarte bine din punct de vedere vegetativ. Există însă şi zone unde suprafeţe însemnate de culturi de orz au fost afectate de ploile abundente căzute la sfârşitul săptămânii trecute. „În comunele Ostrov şi Lipniţa, din cauza ploilor agresive însoţite de vânt puternic, aproximativ 1.311 hectare de orz au fost culcate la pământ, fiind afectate în proporţie de 35 - 45%. Sperăm totuşi ca, odată cu încălzirea vremii, culturile să-şi revină”, a spus directorul DADR Constanţa. El a mai precizat că pabuge semnificative s-au înregistrat în aceste comune şi la culturile de viţă-de-vie (304 hectare) şi pomi (caişi, cireşi, piersici - 239 hectare), acestea fiind calamitate în proporţie de 50 - 80%. De altfel, prin ordinul prefectului judeţului Constanţa, Radu Volcinschi, o comisie formată din reprezentanţi ai Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa şi ai DADR Constanţa s-a deplasat în zonele afectate pentru a evalua pagubele, acestea fiind estimate la 2421,8 mii lei. Potrivit Prefecturii Constanţa, raportul final al membrilor comisiei de evaluare a pagubelor a fost înaintat Ministerului Afacerilor Interne, spre a fi supus analizei pentru a putea fi înaintate propuneri de alocare a unor sume pentru combaterea şi înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase produse.

SĂ PLOUĂ CÂTE PUŢIN Specialiştii spun că, dacă va ploua câte puţin până în august, vom înregistra recolte bogate în acest an. Dacă vin însă seceta sau ploile însoţite de grindină, situaţia se schimbă radical. „Este prematur să spunem cât de bun va fi anul acesta agricol, dar sperăm să fie mai bogat decât cel trecut”, a spus Parpală. Datele statistice ale DADR Constanţa arată că, în toamnă, agricultorii au făcut însămânţări pe 257.835 de hectare. Cele mai mari suprafeţe însămânţate sunt cele de grâu şi secară, culturi care ocupă 167.432 de hectare. De asemenea, fermierii au mai cultivat 28.625 de hectare de orz, 27.753 de hectare de orzoaică de toamnă şi 24.525 de hectare de rapiţă.



12