Campania „Artiştii pentru artişti”, îndemn la solidaritate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Campania „Artiştii pentru artişti”, îndemn la solidaritate

Cultură 11 Martie 2011 / 00:00 743 accesări

Uniunea Teatrală din România (UNITER) anunţă debutul ediţiei din 2011 a Campaniei Naţionale „Artiştii pentru artişti”, organizată împreună cu teatrele din ţară în scopul strângerii de fonduri pentru artiştii vârstnici cu probleme de sănătate. Spectacolul caritabil inclus în program, „Desculţ în parc”, de Neil Simon, în regia lui Ştefan Bănică Jr., este programat pe 28 martie, de la ora 19.30, la Teatrul Naţional Bucureşti. Sumele obţinute din vânzarea de bilete se vor dona în contul: RO40RZBR0000060007801286, deschis la Raiffeisen Bank, Agenţia Piaţa Amzei.

„Mă bucur că pot da o mâna de ajutor, alături de colegii mei din distribuţia piesei „Desculţ în parc”, actorilor mai în vârstă, care, din păcate, au probleme de sănătate sau financiare, prin fondurile strânse din vânzarea biletelor pentru spectacolul „Desculţ în parc”. Nu e un secret pentru nimeni că salariile în teatre sunt la limita subzistenţei şi nici că unii dintre oamenii care şi-au dedicat viaţa scenei, chiar după 40 sau 50 de ani de carieră, nu au din ce trăi. Aşa că iniţiativa UNITER în acest sens mi se pare binevenită!”, spune Ştefan Bănică.

Şi Teatrul de Stat Constanţa se alătură generoasei iniţiative a UNITER-ului, programând, pe 27 martie, chiar de Ziua Mondială a Teatrului, spectacolul „Gâlcevile din Chioggia”, de Carlo Goldoni, în regia Danei Dumitrescu, prilej cu care iubitorii muzei Thalia sunt încurajaţi să facă donaţii în Fondul de Solidaritate Teatrală.

Artiştii care au făcut donaţii financiare în contul campaniei sunt: Ion Caramitru, Victor Rebengiuc, Irina Petrescu, Dragoş Buhagiar şi Margareta Pâslaru. Partenerii constanţi ai programului sunt Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Fundaţia „Raţiu” din Marea Britanie. Beneficiarii sunt rezidenţi din toată ţara, artişti pensionari care au venituri mici şi o sănătate precară. Selecţia persoanelor ajutate se face pe baza unei cereri fundamentate printr-un dosar medical care conţine actele medicale doveditoare ale stării de sănătate, talonul de pensie şi recomandarea teatrului de provenienţă. Dosarele sunt analizate de o comisie socială din care face parte şi un doctor de medicină generală. Artiştii beneficiari sunt pensionari cu vârste cuprinse între 60 şi 90 de ani, mulţi dintre ei neavând familie sau alt sprijin.



12