Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a încheiat campania de informare pentru obţinerea statutului de zonă liberă de pestă porcină clasică, ce va permite României să participe la comerţul intracomunitar cu porcine. Campania naţională de informare pentru pesta porcină clasică a fost finalizată la 1 iulie, scopul ei fiind de a informa cetăţenii şi în special crescătorii de porcine despre legislaţia sanitară veterinară referitoare la pesta porcină clasică şi la aplicarea măsurilor de biosecuritate, pentru a împiedica apariţia sau răspândirea acestei boli în gospodării sau crescătorii, se arată într-un comunicat al ANSVSA. În cadrul acţiunii au fost organizate 2.767 de întâlniri, în 2.003 localităţi, la care au participat 54.185 de persoane. La campania care a demarat în martie au participat specialişti din cadrul direcţiilor sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, deţinătorii de animale, reprezentanţi ai asociaţiilor de crescători de porci şi ai asociaţiilor vânătorilor şi pescarilor. Cu prilejul acestor întâlniri au fost distribuite şi materiale informative elaborate în cooperare cu specialişti din Lituania şi tipărite de către autoritatea veterinară lituaniană, din fondurile Programului de Înfrăţire Instituţională România - Lituania, desfăşurat în perioada mai 2009 - februarie 2010. Comisia Europeană (CE) ar putea permite României să reia exporturile pe piaţa UE de carne şi produse din carne de porc fabricate în România, la cererea adresată de autorităţile române în luna iunie, aceste operaţiuni fiind interzise din 2003, din cauza pestei porcine. “În perioada următoare vor mai avea loc inspecţii comunitare în România, pentru a urmări în continuare evoluţia pestei porcine clasice, după oprirea vaccinării. De rezultatele acestor controale va depinde luarea unei decizii favorabile de către Comisie, în ceea ce priveşte reluarea comerţului cu carne de porc şi produse româneşti din carne de porc pe piaţa intracomunitară”, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE). Permiterea livrărilor de carne de porc produsă la nivel local reprezintă o etapă necesară pentru liberalizarea totală a comerţului, inclusiv posibilitatea comercializării de porci vii pe piaţa europeană. Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc, provenind de la firme româneşti pentru piaţa UE, au fost interzise din anul 2003, deoarece România folosea pentru eradicarea pestei porcine clasice vaccinarea porcilor.