Campania de vaccinare împotriva HPV, extinsă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Campania de vaccinare împotriva HPV, extinsă

Sănătate 18 Decembrie 2009 / 00:00 507 accesări

Ministerul Sănătăţii (MS) a decis extinderea campaniei gratuite de vaccinare pentru prevenirea cancerului de col uterin, astfel că se vor putea vaccina gratuit toate tinerele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 24 de ani, prioritate având elevele şi studentele. Vaccinarea se va face atât prin cabinetele medicale din şcoli şi universităţi, cât şi prin cele ale medicilor de familie, programul derulându-se până la sfârşitul primului semestru din anul 2010, a informat, ieri, MS. Astfel, orice părinte care vrea să-şi vaccineze fetiţa sau tinerele care doresc imunizarea împotriva HPV se pot adresa cabinetelor medicilor de familie sau, după terminarea vacanţei, cabinetelor din şcoli şi universităţi, pentru ca medicii să solicite dozele, pe baza cererilor, de la direcţiile de sănătate publică. Decizia MS de a extinde campania de vaccinare a fost luată pentru a oferi posibilitatea de a se vaccina gratuit toate persoanele care doresc să fie protejate împotriva infecţiei cu HPV, prevenind astfel apariţia cancerului de col uterin. “Vaccinarea nu este obligatorie, dar este ferm recomandată de către autorităţile medicale naţionale şi internaţionale, pentru că este foarte utilă, eficientă şi sigură. Eficacitatea vaccinului este de 100%, iar cel mai bun raspuns imun se obţine atunci când este administrat între 10 şi 14 ani”, precizează MS. Persoanele care doresc să afle mai multe despre protejarea prin vaccinare pot obţine informaţii oficiale de pe canalele de comunicare online www.informarehpv.ro şi intrebari@informarehpv.ro, precum şi la numărul de telefon gratuit 0-800-800-008, putând consulta materialele de informare disponibile în şcoli sau direct de la medicii vaccinatori.

STATISTICILE DEMONSTREAZĂ CĂ VACCINAREA ADOLESCENTELOR ÎMPOTRIVA HPV ŞI SCREENINGUL PERIODIC PRIN TESTUL BABEŞ-PAPANICOLAU POT PREVENI 95% DIN CAZURILE DE CANCER DE COL UTERIN

MS precizează că toate studiile clinice, desfăşurate cu cel puţin zece ani înainte de introducerea pe piaţă a vaccinului, şi monitorizările efectelor adverse raportate ulterior, anchetate de autorităţi medicale neutre, au evidenţiat faptul că nu există motive de îngrijorare şi că nu este nicio legatură între evenimentele raportate şi vaccinare. Secretarul de stat în MS, Cristian Anton Irimie, a arătat că imunizarea anti HPV a elevelor până în 14 ani “este recomandată de cele mai importante organisme internaţionale din domeniul sănătăţii cu o reputaţie incontestabilă, recunoscută de întreaga comunitate medicală ca strategie eficientă de prevenire a cancerului de col uterin”.



12