Campania “re-DESCOPERA litoralul!” , lansată la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O revistă interesată de soarta turismului, mult mai mult ca ANT-ul

Campania “re-DESCOPERA litoralul!” , lansată la Constanţa

Social 31 Iulie 2006 / 00:00 1110 accesări

În plin sezon estival, cînd sutele de mii de români ar fi trebuit să se bucure de vacanţe binemeritate la mare după un an epuizant, litoralul românesc a devenit centrul scandalurilor, fiind arătat cu degetul fie pentru că pierde pe zi ce trece teren în faţa statelor vecine, fie că este la un pas de începutul colapsului din cauza incompetenţei factorilor abilitaţi să stabilească planuri coerente de dezvoltare a sectorului turistic. Mai este doar o lună pînă cînd se trage linia pentru aflarea rezultatelor, însă “strategia” ministului Mediului şi Gospodăririi Apelor (MMGA), Sulfina Barbu, se dovedeşte de pe acum un fel de „picătură chinezească” a litoralului, cu consecinţe dezastruoase pentru mulţi ani de acum încolo. Pe lîngă imaginea deplorabilă a celor mai multe staţiuni, pline de gunoaie, construcţii apărute direct pe plaje şi buticuri pestriţe la tot pasul, litoralul românesc a ajuns să se lupte pentru propria supravieţuire. Dezinteresul pentru trăinicia turismului de la malul mării prin politicile falimentare promovate de ministrul Sulfina Barbu, fac din zona litorală "Cenuşăreasa" Mării Negre. Ca şi cum nu era de ajuns starea deplorabilă în care s-a ajuns, bomboana pe colivă a fost pusă de însuşi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT), Ovidiu Iuliu Marian, care a declarat nici mai mult nici mai puţin că îl doare în...cot de turism! Mai apoi, încercînd să recupereze din „mintea de pe urmă a românului”, şeful ANT a lansat campania „O călătorie e o lecţie de viaţă. Descoperă România turistică“ privind promovarea destinaţiilor naţionale, pentru care s-au alocat fonduri de 800.000 de euro. Dacă reacţia reprezentanţilor MMGA faţă de soarta litoralului poate fi explicată doar prin delăsare sau incompetenţă, iar iniţiativa ANT doar o încercare palidă de a mai drege busoiocul, soarta litoralului românesc a fost luată în serios de mass-media!

La iniţiativa revistei „Descoperă România”, dar şi cu sprijinul Patronatului Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor din Turism (ANAT) şi al hotelierilor, sîmbătă, la Constanţa, a fost lansat proiectul „re-DESCOPERĂ litoralul!”. Potrivit directorului general al publicaţiei, Ina Bracea, programul urmăreşte atragerea turiştilor români pe litoralul Mării Negre prin prezentarea ofertei turistice, culturale, tradiţiilor, obiceiurilor şi vestigiilor arhitectonice constănţene. „Acest program este dedicat pentru ce a mai rămas din imaginea pozitivă a României, a acestei ţări pierdute în deşertul unei economii de piaţă sălbatice, astfel încît să ajungem la redescoperirea valorilor noastre tradiţionale în general, şi a litoralului în special. Spre deosebire de autorităţile centrale, ne-am gîndit la o strategie pe termen lung a litoralului Mării Negre, însă avem în vedere şi promovarea altor zone ale ţării, precum Delta Dunării şi Bucovina”, a declarat Ina Bracea.

„Potenţialul turistic al Constanţei trebuie exploatat la maxim!”

Pe parcursul întîlnirii preşedintele ANAT Regiunea Sud-Est, Corina Martin a precizat că iniţiativa este o reacţie la modul în care Ovidiu Marian a decis să arunce 800.000 de euro pe apa sîmbetei pentru a le arăta românilor ceea ce deja ştiau, în loc să se concentreze pe promovarea reală a imaginii ţării în exterior. „Avem interesul să prezentăm adevărata faţă a României, iar pentru că sîntem la Constanţa, vom face toate eforturile pentru ca centrul de greutate al problemelor din turism să fie mutat de la Bucureşti, pe litoral. Programul ANT este o mare eroare comisă de cei care conduc destinele acestui sector şi credem că turismul românesc se va salva cu sute de mii de oameni de peste hotare, aduşi să vadă cu adevărat ce înseamnă litoralul românesc. Potenţialul turistic al Constanţei trebuie exploatat la maxim!”, a declarat Corina Martin. În acest sens, reprezentanţii revistei „Descoperă România” au decis ca numărul din iulie al acestei publicaţii să cuprindă bogate materiale documentare destinate spaţiului dobrogean. Pe parcursul a 88 de pagini, cititorii pot lectura o serie de articole precum „Constanţa-leagănul creştinătăţii românilor”, „Fenomenul Vama Veche – 2 Mai”, dar şi un amplu reportaj referitor la apele subterane ale Dobrogei. „Iniţiativa acestei publicaţii şi a ANAT de a susţine într-un moment de criză cauza litoralului românesc este o încercare de a atrage atenţia asupra acestui fenomen, dar şi pentru a regrupa toţi factorii implicaţi în identificarea unor soluţii reale. Judeţul nostru are un potenţial uriaş, însă acesta este prea puţin exploatat. Cu toate că va fi primul oraş din România cu o infrastructură de nivel european, prin finalizarea autostradei, dar şi a liniei ferate pe coridorul pan-european, fără a mai pune la socoteală Portul şi un aeroport internaţional, lucrurile sînt departe de a ne mulţumi”, a afirmat Călin Ile, general manager al unui cunoscut hotel constănţean. La sfîrşitul manifestării, reprezentanţii revistei „Descoperă România” au organizat mai multe jocuri şi concursuri cu premii substanţiale pe plaja din zona Modern.



12