Campanie anti-Soros în Ungaria: Un ONG dă în judecată guvernul pentru „defăimare“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Campanie anti-Soros în Ungaria: Un ONG dă în judecată guvernul pentru „defăimare“

Externe 15 Octombrie 2017 / 09:39 638 accesări

O organizație pentru apărarea drepturilor refugiaților a anunțat sâmbătă că a depus plângere în justiție pentru defăimare împotriva guvernului condus de premierul Viktor Orban pentru conținutul unui chestionar trimis populației în cadrul unei campanii vizând discreditarea miliardarului american George Soros, relatează AFP. Comitetul Helsinki din Ungaria (HHC) a afirmat într-un comunicat că "faptele prezentate într-un mod fals și înșelător" în chestionar aduc atingere reputației ONG-ului. În octombrie, guvernul ungar a lansat o consultare populară asupra unui așa-numit 'plan Soros' prin care miliardarul american de origine maghiară ar încerca să aducă în Uniunea Europeană milioane de refugiați din Africa și Asia. Zeci de mii de chestionare au fost trimise populației în cadrul acestei campanii. Unul din cele șapte puncte ale chestionarului afirmă că HHC, care a acceptat să fie finanțat de George Soros, s-a pronunțat pentru relaxarea pedepselor pentru infracțiunile comise de migranți, în raport cu cele aplicate cetățenilor ungari.

Comitetul a respins această afirmație, subliniind că luptă de 28 de ani pentru egalitatea în drepturi în Ungaria. Autoritățile care au organizat această consultare trebuie "să își prezinte scuze și să plătească despăgubiri de două milioane de forinți (6.500 de euro)", a adăugat ONG-ul. Viktor Orban l-a numit pe omul de afaceri George Soros, 87 de ani, ca principal dușman al Ungariei și a lansat la începutul anului o serie de acțiuni și mesaje vizând discreditarea miliardarului și a numeroaselor ONG-uri pe care le susține financiar.

În temeiul unei legi adoptate în iunie, anumie categorii de ONG-uri, care beneficiază finanțare din afara țării de cel puțin 7,2 milioane de forinți (circa 24.000 euro) pe an, trebuie să se înregistreze în calitate de 'organizații care beneficiază de sprijin din străinătate' și să se prezinte în acest fel pe site-urile lor și în presă. De asemenea, respectivele ONG-uri trebuie să furnizeze informații specifice cu privire la finanțarea primită din străinătate, în caz contrar riscând sancțiuni. Comitetul Helsinki din Ungaria a făcut cunoscut că nu se va supune exigențelor acestei legi. La începutul lui octombrie, Comisia Europeană a trimis Ungariei un 'aviz motivat', a doua etapă a procedurii de infringement lansate de Bruxelles contra legii ce impune obligații specifice anumitor categorii de ONG-uri. "Se pare că organizațiile sprijinite de George Soros fac tot ce pot pentru a-l împiedica pe cetățeanul ungar să își exprime părerea în legătură cu planurile miliardarului", a declarat agenției oficiale MTI un responsabil al guvernului, Csaba Domotor.



12