Campanie de interzicere a fumatului în public

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În UE

Campanie de interzicere a fumatului în public

Monden 18 Februarie 2012 / 00:00 457 accesări

PRIMII FUMĂTORI AI EUROPEI Interdicţia fumatului în spaţiul public nu este îndreptată împotriva producătorilor de tutun sau împotriva altei industrii, ci este motivată numai de grija pentru sănătatea oamenilor, aceasta este spre binele cetăţenilor, a declarat la Sofia, comisarul european pe probleme de sănătate şi politici de protecţie a consumatorului John Dalli. Sfârşitul anului în curs este termenul limită în care fiecare ţară din UE trebuie să interzică fumatul în public, a anunţat John Dalli, care se află la Sofia pentru a promova o campanie a Comisiei Europene (CE) în acest sens. Oficialul s-a întâlnit cu premierul bulgar Boiko Borisov şi cu ministrul Sănătăţii Stefan Konstantinov. Oficialul european a mulţumit Guvernului bulgar pentru decizia de a interzice fumatului în public începând de la 1 iunie 2012 şi a promis că CE va ajuta Bulgaria în eforturile ei de a limita fumatul.

După introducerea interdicţiei, Bulgaria se va alătura majorităţii ţărilor europene care au făcut deja acest lucru. Este exclus ca interdicţia să afecteze în mod negativ industria turistică a Bulgariei, deoarece acest lucru nu s-a întâmplat în ţări precum Spania, Italia şi Irlanda. Comisarul european a mai afirmat că în ultimul an peste 160.000 de europeni s-au lăsat de fumat. Cu toate acestea, numărul fumătorilor rămâne încă ridicat în UE, ridicându-se la 29% din populaţie. Potrivit datelor statistice, ponderea fumătorilor în Bulgaria este mult mai mare decât media europeană, situându-se la circa 50% din populaţie. La Sofia următorii paşi ai CE vor fi îndreptaţi spre limitarea fumatului printre tineri. Oficialii de la Bruxelles intenţionează să interzică aromatizarea ţigaretelor, precum şi să încurajeze postarea pe pachetele de ţigări a unor imagini care ilustrează bolile provocate de fumat.

O ALTERNATIVĂ… EXPLOZIVĂ Eforturile sunt foarte mari pentru fumătorii înveteraţi care vor să renuţe la viciu. Un american a avut parte de un incident extrem de neplăcut în urma demersurilor sale de a se lăsa de fumat. Tom Holloway, de 57 de ani, care încerca să renunţe la fumat recurgând la ţigări electronice şi-a aprins una care i-a explodat în gură. Se pare că explozia a avut loc din cauza unei baterii defecte. Bărbatul s-a ales cu câţiva dinţi din faţă sparţi, o porţiune de limbă ruptă şi arsuri pe faţă. Iniţial, nu a fost dezvăluită identitatea bărbatului, însă, cu ajutorul Facebook, ghinionistul a fost identificat. Tom Holloway se afla acasă când i-a explodat ţigara, incidentul afectând şi obiecte din jurul său. O carcasă de baterie carbonizată, găsită pe o bucată de covor ars, pare a proveni de la dispozitivul ţigării. Anchetatorii nu ştiu marca ţigării, tipul de baterie sau vechimea dispozitivului, a declarat un reprezentant al pompierilor. Se pare că bateria era reîncărcabilă pentru că în cameră s-a găsit un sistem de reîncărcare şi alte baterii.

Thomas Kiklas, co-fondator al Tobacco Vapor Electronic Cigarette Association, afirmă că nu are cunoştinţă de probleme legate de ţigări sau explozii de baterii. O ţigară electronică care foloseşte un atomizor şi un cartuş este un model alcătuit din trei piese. Atomizorul primeşte curent de la baterie, apoi vaporizează lichidul aflat în cartuş, care intra în contact cu puntea atomizorului. Astfel sunt eliberaţi vapori care se aseamănă foarte bine cu fumul produs de o ţigară cu tutun. Vaporii se dispersează în aer foarte rapid şi nu produc miros pregnant pentru persoanele din jurul utilizatorului. Potrivit unui raport federal, 2,5 milioane de americani au folosit ţigări electronice anul trecut. Fabricanţii nu pretind că ţigările electronice îi fac pe fumători să renunţe la obiceiul lor, ci doar că au o alternativă mai sănătoasă la ţigările tradiţionale.



12