ECONOMIA, VĂDUVITĂ DE FORŢĂ DE MUNCĂ Angajamentul Guvernului britanic vizând scăderea imigraţiei ar putea duce la o contractare a economiei de 11% până în 2060, relevă un studiu publicat de Institutul naţional de cercetare economică şi socială de la Londra, în contextul în care imigraţia a devenit un subiect fierbinte în perspectiva eliminării restricţiilor privind accesul în Marea Britanie al mâinii de lucru din România şi Bulgaria, de la 1 ianuarie. Înjumătăţirea imigraţiei nete până în anul 2060 ar avea puternice efecte negative asupra economiei. „Atât nivelul produsului intern brut (PIB), cât şi cel al PIB per capita au scăzut, în perioada simulată în studiu, cu 11%, respectiv 2,7%”, a constatat institutul. Mai mult, scăderea numărului de imigranţi, care tind să fie persoane tinere, ar avea un impact semnificativ asupra fondurilor de cheltuieli publice, din care trebuie asigurată plata pensiilor pentru persoanele mai în vârstă. Pentru ca bugetul Guvernului britanic să fie unul echilibrat, taxa pe veniturile din muncă trebuie să fie majorată cu 2,2% în scenariul scăderii imigraţiei, se arată în raport. Acest lucru ar însemna salarii nete cu 3,3% mai mici, în 2060. Premierul David Cameron a promis înaintea alegerilor din 2010 să reducă imigraţia netă cu zeci de mii, până în 2015, de la cele 200.000 sosiri anuale aşteptate conform tendinţelor actuale.
Aflat sub presiunea formaţiunii anti-imigraţie UKIP, Cameron a afirmat că are în vedere ca relocarea de imigranţi din ţările mai sărace ale UE în cele bogate să fie restrânsă. Duminică, vicepremierul Nick Clegg, de la Partidul Liberal Democrat, partener de guvernare cu conservatorii lui David Cameron, a declarat că limitarea numărului de imigranţi ar afecta în sens negativ economia ţării.
DEMERS JUSTIFICAT Imaginea negativă a imigranţilor români şi bulgari nu este pe deplin justificată. Aşa că Asociaţia „Pro Europa”, formată din câteva sute de cetăţeni britanici din mediul de afaceri şi din instituţiile europene, va începe o campanie de schimbare a imaginii românilor şi bulgarilor care vor să vină să muncească în Marea Britanie de la 1 ianuarie 2014, folosind în acest sens articole şi înregistrări video care relatează poveştile românilor integraţi şi ale britanicilor care au intrat în contact cu ei. Potrivit preşedintelui comitetului permanent al asociaţiei, Julian Priestley, fost secretar general al Parlamentului European timp de zece ani, grupul de iniţiativă „Pro Europa” a luat fiinţă în primăvara lui 2013, după discursul de la începutul anului al premierului David Cameron despre posibila organizare a unui referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE.
„Pro Europa” lucrează cu organizaţii pro-europene din Marea Britanie şi nu are o orientare politică, având membri din toate partidele politice, dar şi apolitici. Majoritatea membrilor provin din comunitatea oamenilor de afaceri britanici din Bruxelles, iar un număr important de membri provin din instituţiile europene. Totuşi, în asociaţie sunt bineveniţi şi cetăţenii care nu sunt de origine britanică. În ceea ce priveşte activitatea asociaţiei, aceasta organizează întâlniri la nivel de experţi despre stadiul actual al politicilor UE şi despre impactul asupra Marii Britanii, precum şi schimburi de opinii cu personalităţi politice britanice care vin la Bruxelles. De asemenea, la „Pro Europa“ sunt organizate prezentări ale unor institute de sondare a opiniei publice, pentru a oferi membrilor informaţii despre starea reală a opiniei publice din Marea Britanie. Angajamentul pentru promovarea imaginii românilor şi bulgarilor în Marea Britanie al „Pro Europa” vine din convingerea că efectul lor asupra economiei este pozitiv, dar şi din dorinţa de a atrage atenţia că genul de acţiuni populiste care au dus la un sentiment negativ al populaţiei faţă de mobilitatea forţei de muncă nu fac decât să izoleze acest stat.
Asociaţia încearcă să folosească poveştile personale ale lucrătorilor veniţi din noile state membre care s-au integrat bine în Marea Britanie. „Vrem să realizăm înregistrări video despre experienţele lor, dar să luăm şi reacţii ale britanicilor care lucrează cu ei sau au intrat în contact cu ei, pentru ca oamenii să vadă latura umană, pentru că există o uriaşă contradicţie. Dacă îi spui unui britanic că au fost 600-700 de mii de oameni din Polonia care au venit să lucreze în Marea Britanie din 2004 încoace, ei vor spune că este prea mult, că pun probleme serviciilor sociale, deşi aceşti oameni folosesc serviciile sociale mai puţin decât britanicii. Dar dacă îi întrebi dacă vor să plece înapoi, atunci încep să se gândească la faptul că oamenii care le-au zugrăvit casa sau persoana care conducea taxiul cu care tocmai au mers proveneau dintr-un nou stat membru şi sunt foarte competenţi, foarte politicoşi şi foarte bine integraţi. Deci cred că, dacă poţi umaniza povestea, opreşti demonizarea persoanelor din noile statelor membre”, se arată în comunicatul Asociaţiei. Pentru a derula această campanie ambiţioasă, Asociaţia îşi va folosi reţeaua de contacte, va face schimb de informaţii pe site-ul http://proeuropa.org.uk/, iar membrii săi o vor promova activ pe reţelele sociale, precum Facebook şi Twitter.