Campanie masivă de reîmpădurire

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mihai Viteazu. Cu ajutorul CJC

Campanie masivă de reîmpădurire

Administrație 29 Septembrie 2011 / 00:00 1024 accesări

PĂDUREA, MANĂ CEREASCĂ PENTRU AGRICULTURĂ Programul Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) de împădurire a judeţului prinde contur în tot mai multe comune ale căror administraţii încearcă să refacă fondul forestier din Dobrogea, distrus, în mare parte, în perioada comunistă. Printre primarii care doresc să adere la programul CJC se află şi cel al comunei Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni, care intenţionează să solicite aprox. 30.000 de puieţi de salcâm. Potrivit lui Grameni, materialul dendrologic va fi folosit pentru crearea unei liziere pe marginea Drumului Judeţean 226, între localităţile Istria şi Sinoe. „Este un proiect extraordinar, pe care încercăm să-l aplicăm la nivel local. Înfiinţarea de liziere sau a perdelelor forestiere pe teritoriul comunei înseamnă un plus pentru agricultură. Aceşti puieţi de salcâm vor fi plantaţi la cinci metri de marginea şoselei, pe terenurile oamenilor, care, în cea mai mare parte a lor, şi-au dat acordul pentru plantarea acestor puieţi de salcâm. Poate că unii nu cred în aceste plantaţii, dar ele sunt o adevărată mană pentru agricultură. Îi vom ajuta pe toţi cei care doresc să acceseze programul CJC”, a spus Gheorghe Grameni, care a adăugat că cei 30.000 de puieţi de salcâmi vor fi plantaţi în toamna acestui an, după prima brumă.

STOP DEŞERTIFICĂRII Primăria din Mihai Viteazu nu este la prima experienţă în ceea ce priveşte plantarea de pieţi de salcâm. Primarul Gheorghe Grameni a spus că, anul trecut, dar şi în primăvara acestui an, au mai fost plantaţi salcâmi, tot cu ajutorul CJC, pe o suprafaţă de patru hectare de teren. „Este extrem de avantajos să plantezi salcâmi pentru că, după 10 - 15 ani, poţi să-i tai de la radăcină, doar cu toporul, apoi se astupă cu pământ rădăcina rămasă, iar anul următor răsar alţi lăstari”, a afirmat Grameni. El a reiterat că, în calitate de primar, dar şi de agricultor, încurajează plantarea de perdele forestiere. „Dacă nu se va reîmpăduri Dobrogea, acest ţinut va ajunge în câţiva ani un deşert. Fără pădure nu se poate. Un exemplu în acest sens îl poate oferi Germania, unde 60% din teritoriul agricol este acoperit de pădure, iar pe restul de 40% se face agricultură. Şi, credeţi-mă, producţia germanilor în agricultură este cu mult peste a noastră”, a mai spus Grameni.

PUIEŢI DE SALCÂM OFERIŢI GRATUIT Vicepreşedintele CJC Cristian Darie a declarat, în urmă cu câteva zile, că una dintre componentele principale ale programului general al împăduririi judeţului Constanţa vizează crearea perdelelor forestiere şi aici se poate vorbi de două subproiecte: perdele de protecţie a drumurilor judeţene şi perdele de protecţie a câmpurilor şi culturilor din judeţul Constanţa. Darie a spus că, pentru realizarea acestui deziderat, CJC a înfiinţat două pepiniere, la Medgidia şi Plopeni, care au furnizat, în 2009 şi 2010, peste 3,5 milioane de puieţi. „Pentru anul acesta vom avea la dispoziţie 10 milioane de puieţi de salcâm, pe care vrem să-i punem la dispoziţie gratuit, în principal fermierilor”, a spus Darie, care a mai afirmat că CJC va acorda tot sprijinul celor care doresc să acceseze programul de reînfiinţare a perdelelor forestiere.



12