Anul acesta, două dintre campaniile de colectare a deşeurilor electrice, electronice şi electrocasnice (EEE) se vor desfăşura, în premieră, în mediul rural unde, crede ministrul Mediului, se simte necesitatea unor astfel de programe. În 2008 vor fi organizate patru campanii de reciclare, similare celei din noiembrie anul trecut. Campaniile Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD) se vor desfăşura în zilele de 5 aprilie, 3 mai, 6 septembrie şi 4 octombrie. “Dorim să intrăm şi în zona rurală, deoarece este un loc unde se blochează prea multe astfel de deşeuri”, a precizat Korodi. MMDD intenţionează, de asemenea, în 2008, să elaboreze un act normativ doar pentru a urmări traseul deşeurilor din construcţii pentru a combate depozitarea lor ilegală. „Vom ajunge chiar şi la confiscarea autovehiculelor cu care deşeul este transportat, pentru că amenzile nu sînt întotdeauna de ajuns”, a explicat Attila Korodi. Cantitatea de deşeuri electrice şi electronice colectată în campania din 3 noiembrie 2007 a fost de 576 tone, în întreaga ţară, însemnînd 3 grame pe cap de locuitor, în condiţiile în care, pînă la sfîrşitul lui 2008, aceasta ar trebui să ajungă la 4 kg, după normele UE.
Ministrul explica atunci că, pînă la sfârşitul lui 2008, este imposibil să fie atinsă cantitatea de 4 kg pe cap de locuitor, însă nu crede că România riscă o procedură de infringement din această cauză, pentru că nu s-a declanşat o astfel de procedură împotriva vreunei ţări care nu a îndeplinit ţinta. Ministrul a dat ca exemple Polonia, care colectează 100 grame de deşeuri pe cap de locuitor, şi Ungaria, cu 1 kg pe cap de locuitor.
Într-un clasament al celor mai mari cantităţi de deşeuri adunate în 3 noiembrie anul trecut, în fiecare judeţ, Bucureşti era pe primul loc, cu 71,6 tone, fiind urmat la foarte mare distanţă de alte judeţe, printre care şi Constanţa unde s-a reuşit colectarea a 2,2 tone! (Recordul îl deţine însă Călăraşi, cu 75 kg!). Conform HG 448/2005 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice, rata medie anuală de colectare selectivă a deşeurilor electrice şi electronice va trebui să fie de 4 kg/cap de locuitor pînă la sfîrşitul anului 2008. De asemenea, actul normativ prevede îndeplinirea unor obiective intermediare, cum ar fi: pînă la sfîrşitul anului 2006, rata medie de colectare a deşeurilor trebuia să fie de 2 kg/cap de locuitor, iar la sfîrşitul acestui an, va trebui să fie de 3 kg/cap de locuitor!