Timp de două zile, în fiecare lună iulie, tăietori de lemne din toate ţările lumii îşi întrec măiestria în Hayward, statul Wisconsin. Anul acesta, evenimentul se desfăşoară în perioada 23-25 iulie. Într-o arenă special amenajată se desfăşoară, sub monitorizarea atentă a unui juriu specializat, concursuri de tăiat lemne cu toporul, cu fierăstrăul şi cu drujba, de cioplit, de căţărat în copaci, de confecţionat scânduri sau mobilier simplu. În total, sporturile lemnului însumează nu mai puţin de 21 de materii, după cum spun organizatorii. O disciplină nouă, căreia concurenţii trebuie să îi facă faţă de anul acesta, este căţărarea într-un copac de 90 de metri înălţime, cu ajutorul unei frânghii, mâinile neavând voie să atingă trunchiul escaladat. Foarte atractivă pentru privitori este cursa buştenilor pe apă, la care sportivii trebuie să plutească pe un trunchi de copac, pe apă, până la linia de sosire, cât mai repede. Vâslele nu sunt admise, aşa că se vâsleşte... cu mâna.
Nu există limită de vârstă sau discriminare a sexelor şi premiile sunt foarte atractive. Premiul cel mare este cât se poate de motivant şi constă în 50.000 de dolari. Suma semnificativă de bani cu care speră fiecare să plece acasă, dar şi frumuseţea locului şi diversitatea culturală, atrag anual sute de concurenţi, dar şi de spectatori. Mai frecventate decât competiţiile masculine sunt cele ale sexului frumos, încurajat prin acest concurs să îmbăţişeze meserii preferate de bărbaţi. În paralel cu întrecerea pentru cel mai bun tăietor de lemne din lume se desfăşoară târguri şi bâlciuri tradiţionale. Anunţuri care ţin pe toată lumea la curent cu ce se întâmplă în arenă sunt făcute sistematic, de către postul de radio local. Până în prezent, titlul mondial la tăietori de lemne a fost câştigat de concurenţi din Canada, Australia şi Noua Zeelandă.
Concursul a început în 1960, când autorităţile locale au încercat să atragă turiştii, folosind ”armele” de care dispuneau: bogăţia şi tradiţia oraşului în domeniul artei prelucrării lemnului, cu o istorie îndelungată. Dintre ocupaţii ca multe altele, tăiatul şi prelucrarea lemnului s-au transformat, în timp, într-o atracţie turistică şi într-un sport din ce în ce mai practicat.