Canabisul este cel mai consumat drog din Europa, însă se remarcă și o revenire în prim-plan a consumului de ecstasy, precum și o dezvoltare a pieței online de vânzare a drogurilor, conform concluziilor raportului pe 2016 întocmit de Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (agenție a UE) și publicat marți, la Lisabona, informează AFP. Peste 88 de milioane de adulți, adică mai mult de un sfert dintre locuitorii Uniunii Europene cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani, au consumat deja droguri ilegale, conform raportului. "Europa se confruntă cu probleme din ce în ce mai grave legate de consumul de droguri. Atât cererea, cât și oferta de noi substanțe psihoactive, de substanțe stimulante, de heroină și de alte opiacee continuă să crească, fapt ce va avea consecințe majore asupra sistemului de sănătate publică", susține Dimitris Avramopoulos, comisar european pentru Migrație, afaceri interne și cetățenie, citat în cadrul raportului.
HEROINA, PE LOCUL II
Piața drogurilor ilegale din UE era estimată la 24,3 miliarde de euro în anul 2013. Canabisului (importat sau produs local) îi revine o felie de 38%, reprezentând cea mai mare parte din tranzacțiile încheiate pe această piață, iar producția de canabis a devenit "un important mod de a genera bani pentru crima organizată", conform OEDT. Locul doi este ocupat de heroină, cu 28% din piață, cocaină, cu 24%, amfetaminele cu 8%, respectiv ecstasy cu 3%. De asemenea, canabisul reprezintă trei sferturi din capturile de droguri realizate de autorități în Europa (50% sub formă de frunze și muguri și respectiv 24% sub formă de rășină), în timp ce cocaina și crack-ul reprezintă 9% din drogurile capturate, amfetamina 5%, heroina 4% și ecstasy 2%. Conform raportului, aproximativ 1% dintre cetățenii europeni adulți consumă zilnic sau aproape zilnic canabis.
Chiar în condițiile în care canabisul rămâne cel mai consumat drog din Europa - 51,4 milioane de bărbați și 32,4 milioane de femei susțin că au consumat acest drog cel puțin o dată -, OEDT notează în raport că piața europeană a drogurilor rămâne una diversificată din punctul de vedere al ofertei și constată o "revenire" pentru ecstasy odată cu noua generație de tineri consumatori. De asemenea, raportul remarcă o serie de disparități regionale ale pieței drogurilor în ceea ce privește substanțele stimulante, consumul de cocaină fiind mai crescut în țările Europei de vest și de sud, în timp ce în est și în nord se înregistrează un consum mai crescut al amfetaminelor. În ultima perioadă de timp s-a remarcat de asemenea o creștere a purității acestor droguri, iar prețurile au rămas stabile.
OEDT avertizează că "potențialul de extindere a ofertei de droguri online este considerabil", tranzacțiile desfășurându-se în mediul "Darknet" (un tip de rețea suprapusă ce face parte din rețeaua globală de internet și care poate fi accesată numai cu software și configurații specifice sau cu autorizație). Aceste tranzacții sunt favorizate de diferite metode de criptare a informației și de modalități de plată care sunt dificil de urmărit de către autorități, așa cum sunt tranzacțiile făcute prin intermediul monedei electronice bitcoin.