Canada a dublat fondurile pentru întocmirea hărţii subacvatice a Oceanului Arctic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De teama Rusiei,

Canada a dublat fondurile pentru întocmirea hărţii subacvatice a Oceanului Arctic

Monden 19 Mai 2008 / 00:00 726 accesări

Oficialii de la Ottawa acuză Rusia că încearcă să anexeze abuziv porţiuni din Oceanul Arctic pentru a exploata rezervele de petrol, mobilizînd în zonă o flotă de spărgătoare de gheaţă cu propulsie nucleară. Autorităţile de la Moscova ar putea încerca să anexeze ilegal o porţiune vastă din Oceanul Arctic, unde, potrivit oamenilor de ştiinţă, s-ar afla o rezervă de peste zece miliarde de tone de gaze şi petrol. Ambiţiile Rusiei în legătură cu preluarea controlului asupra Arcticului au determinat Canada să dubleze finanţarea lucrărilor privind întocmirea unei hărţi subacvatice a Oceanului Arctic, la peste 25 de milioane de euro, pentru a-şi susţine revendicările asupra teritoriului.

Spărgătoarele de gheaţă patrulează zone extinse din oceanul îngheţat. Opt spărgătoare de gheaţă s-ar afla în regiune, eclipsînd flota britanică şi americană, întrucît niciuna dintre ele nu este dotată cu nave cu propulsie nucleară. Concomitent, Ministerul Apărării canadian intenţionează să înfiinţeze o flotă specială de patrulare a Pasajului de Nord-Vest. Tensiunile din Arctic s-ar putea intensifica şi din cauza reluării de către Rusia a tacticilor practicate în perioada Războiului Rece, avioanele ruseşti survolînd săptămînal Polul Nord şi simulînd atacuri ale unor baze şi nave inamice. Criza a izbucnit anul trecut, cînd un submarin rus a amplasat un steag în zona subacvatică Lomonosov, o porţiune de 1.240 de mile revendicată de Moscova.

Oceanul Arctic sau Polul Nord nu sînt deţinute de nicio ţară, însă potrivit Convenţiei ONU privind Legislaţia Maritimă din 1982, fiecare ţară riverană are drepturi de exploatare în cadrul unei zone limitate, denumită “zona economică exclusivă”. La ratificarea Convenţiei, gest pe care SUA încă nu l-au făcut, fiecare ţară are la dispoziţie zece ani pentru a-şi revendica teritoriile din zonă.



12