Dincolo de inundaţiile devastatoare care se produc în fiecare an, mai sunt şi zone care se confruntă cu neplăceri produse de inundaţii la fiecare ploaie mai abundentă. Din păcate, soluţiile sunt, de cele mai multe ori, proaste şi tardive. Totuşi, sunt şi localităţi unde se încearcă prevenirea acestor situaţii. În Horia, după multiplele situaţii în care locuitorii au avut de suferit din cauza inundaţiilor, administraţia locală face eforturi pentru reducerea viitoarelor pagube ce ar putea fi produse de acestea.
CANAL DE COLECTARE Pe lângă dotarea Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din localitate şi modernizarea Căminului Cultural din Tichileşti pentru primirea sinistraţilor în cazuri de forţă majoră, în localitate se construieşte şi un canal de colectare a apelor pluviale. Un astfel de canal nu reprezintă neapărat o noutate în judeţ, însă cu siguranţă este o necesitate în comună, deoarece va elimina mai multe neplăceri cu care se confruntă localnicii la fiecare ploaie. „Când plouă abundent, toată apa se adună în centru şi blochează circulaţia”, a spus primarul comunei Horia, Gigel Sava. Canalul va avea o lungime de 1.000 de metri şi o deschidere de patru metri, iar pe maluri vor fi construite două benzi de circulaţie rutieră, câte una pentru fiecare sens de mers. Legătura dintre cele două sensuri se face cu ajutorul unor podeţe amenajate la fiecare intersecţie. Construcţia canalului a început în toamna anului 2013, iar până acum, proiectul a fost finalizat în proporţie de circa 50%.
ASFALTARE Pe lângă construcţia canalului cu cele două benzi de circulaţie, în Horia se mai lucrează la refacerea şi modernizarea drumului comunal care leagă satul Horia de satul Şiriu, comuna Crucea. „Proiectul este finanţat din fonduri europene, iar până la sfârşitul acestei luni sperăm să terminăm asfaltarea”, a mai spus primarul.