Canalele din Amsterdam şi siturile deţinuţilor din Australia, pe Lista Patrimoniului Mondial

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Canalele din Amsterdam şi siturile deţinuţilor din Australia, pe Lista Patrimoniului Mondial

Monden 02 August 2010 / 00:00 435 accesări

Sistemul de canale din secolul al XVII-lea din Amsterdam şi o selecţie de 11 situri ale deţinuţilor-colonişti aduşi în secolele XVIII şi XIX în Australia se numără printre cele 15 situri noi incluse de UNESCO pe Lista Patrimoniului Mondial, în cadrul sesiunii aflate în desfăşurare la Brasilia. Ansamblul urban constând în canale concentrice din Amsterdam a rezultat în urma celui mai mare şi mai coerent proiect de extindere a unui oraş la vremea respectivă (sfârşitul secolului al XVI-lea şi începutul secolului al XVII-lea), care a reprezentat un model pentru restul lumii, până în secolul al XIX-lea. Situl a fost înscris de Comitetul UNESCO pentru Patrimoniul Mondial pe prestigioasa listă înnoită anual, în cadrul sesiunii care se desfăşoară între 25 iulie şi 3 august, la Brasilia. Comitetul trebuie să analizeze 41 de propuneri făcute de 35 de ţări, până în prezent aprobând 15 dintre ele. Pe Lista Patrimoniului Mondial a mai fost înscrisă, în cadru acestei sesiuni, cetatea episcopală din Albi (Franţa). O selecţie de 11 situri ale deţinuţilor-colonişti din Australia, dintre miile de astfel de stabilimente ridicate de Imperiul Britanic pe continent, în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, pentru zecile de mii de bărbaţi, femei şi copii condamnaţi la închisoare şi muncă forţată în colonii, ocupă o nouă poziţie pe Lista Patrimoniului Mondial.

Lista s-a mai îmbogăţit şi cu un sit de pe continentul african - Parcul Ngorongoro (Tanzania). Atolul Bikini din Insulele Marshall, sit pentru teste nucleare folosit de SUA între 1946 şi 1958, inclusiv pentru explozia primei bombe cu hidrogen, în 1952, a fost de asemenea inclus pe lista alcătuită de UNESCO. Monumentele istorice de la poalele muntelui sacru al Chinei, Songshan, pe un sit numit ”Centrul Raiului şi al Pământului”, în apropierea oraşului Dengfeng, citadela imperială Thang Long de la Hanoi (Vietnam) şi situl arheologic Sarazm (Tadjikistan), care prezintă mărturii ale dezvoltării aşezărilor umane în Asia Centrală din mileniul IV î.Hr., se numără de asemenea printre propunerile deja aprobate de Comitetul UNESCO. Tot din Asia, Comitetul a mai decis includerea pe listă a următoarelor situri: Districtul At-Turaif din Ad-Dir\'iyah (Arabia Saudită), prima capitală a dinastiei Saudite, fondată în secolul al XV-lea, ansamblul funerar Sheikh Safi al-din Khānegāh din Ardabil (Iran), bazarul istoric din Tabriz (Iran), oraşele istorice din Coreea de Sud - Hahoe şi Yangdong - şi observatorul astronomic Jantar Mantar din Jaipur (India). Siturile mixte propuse în acest an - Masivul Central din Sri Lanka şi Monumentul Naţional al Marinei Papahānaumokuākea din Hawaii (SUA) - au fost ambele incluse pe Lista Patrimoniului Mondial. De asemenea, au fost introduse pe listă două extensii de poziţie: sistemul de alimentare cu apă al muntelui Oberharz (extensie a sitului Minele din Rammelsberg şi Centrul istoric al oraşului Goslar din Germania şi oraşul minier Røros şi zona înconjurătoare (extensie a oraşului minier Røros din Norvegia.

În prezent, Lista Patrimoniului Mondial UNESCO numără 905 situri de valoare universală excepţională, dintre care 702 sunt culturale, 176 naturale şi 27 mixte, aflate în 148 de ţări. România a propus, din nou, Biserica Învierii de la Mănăstirea Suceviţa pentru includerea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, ca extindere a poziţiei deja ocupate în listă de bisericile din nordul Moldovei, din 1993. Din România, pe Lista UNESCO se mai află Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (inclusă în 1991), ansamblul de sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993, 1999), Mănăstirea Horezu (1993), cetăţile dacice de la Orăştie (1999), bisericile maramureşene din lemn (1999) şi centrul istoric al oraşului Sighişoara (1999).

Taguri articol


12