Alegătorii germani i-au acordat, duminică, un nou mandat cancelarului Angela Merkel, care ar urma să poată constitui coaliţia de centru-dreapta pe care o doreşte cu liberalii, conform sondajelor efectuate la ieşirea de la urne. Conservatorii lui Merkel (CDU/CSU) şi aliaţii lor liberali din FDP au obţinut o majoritate confortabilă de mandate, între 320 şi 324 din totalul de 598, conform sondajelor difuzate de posturile de televiziune publice ARD şi ZDF. Liderul social-democraţilor germani, Frank-Walter Steinmeier, a recunoscut că Angela Merkel şi aliaţii săi liberali de la FDP au cîştigat alegerile. ”Este o înfrîngere amară”, a adăugat el, în condiţiile în care partidul său, SPD, a înregistrat cel mai slab scor al său de după război. ”Un nou rol ne aşteaptă, cel de opoziţie”, a declarat Steinmeier, care a fost timp de patru ani ministru al Afacerilor Externe în Guvernul de coaliţie format de conservatori şi social-democraţi.
Aproximativ 62,2 milioane de alegători au fost chemaţi să voteze, între 06.00 şi 16.00 GMT (09.00-19.00, ora României), pentru a alege membrii Bundestagului, aceştia urmînd apoi să desemneze şeful Guvernului. Prezenţa la urne pare să fi fost mai redusă decît în 2005, rata de participare fiind de 36,1%, la ora 12.00 GMT (15.00, ora României). În urmă cu cinci ani, 41,9% dintre alegători votaseră pînă la această oră. Dacă Angela Merkel era aproape sigură că va obţine un nou mandat, ea nu putea şti cu certitudine dacă va putea guverna, aşa cum doreşte, cu liberalii din FDP şi ar fi putut fi nevoită să continue ”marea coaliţie”, care reuneşte din 2005 uniunile creştine ale actualului cancelar (CDU-CSU) şi social-democraţii (SPD).
Ultimele sondaje înainte de alegeri creditau blocul de dreapta cu 46-48% din intenţiile de vot şi social-democraţii cu 26-27%. O performanţă bună din partea candidatului social-democraţilor, Frank-Walter Steinmeier, ministru de Externe, la un duel televizat cu Merkel, în 13 septembrie, a permis urcarea lor în sondaje. Campania CDU nu a fost una agresivă, conservatorii mizînd pe popularitatea record a cancelarului şi evitînd dezbaterile de fond. Pe lîngă CDU şi SPD, ecologiştii sînt creditaţi cu 10%-11% din intenţiile de vot, liberalii cu 11%-14%, iar stînga radicală Die Linke cu 10%-12%.
Talibanii ameninţă Germania
Poliţia judiciară germană a decoperit pe internet încă o înregistrare video în care Germania este ameninţată cu atentate, dacă nu îşi retrage trupele din Afganistan, dar de această dată, autorii sînt talibani, a anunţat, vineri, un purtător de cuvînt al Ministerului de Interne. În această înregistrare, un bărbat prezentat drept Ajjub, care vorbeşte în germană, spune: ”Din cauza angajamentului vostru aici, împotriva islamului, atacarea Germaniei devine pentru noi, mujahedinii, o idee seducătoare”. Mesajul confirmă o informaţie publicată de săptămînalul ”Der Spiegel”. ”Nu este decît o chestiune de timp pînă cînd jihadul va distruge zidurile germane”, adaugă talibanul. Un montaj de fotografii arată apoi clădiri celebre, precum Poarta Brandebourg din Berlin, gara principală din Hamburg, festivalul berii de la Munchen, Catedrala din Koln, un zgîrie-nori din Frankfurt, dar şi personalităţi politice ca ministrul de Interne, Wolfgang Schäuble, ministrul Apărării, Franz-Josef Jung şi predecesorul său Peter Struck.
Înregistrarea a fost luată foarte în serios de anchetatorii poliţiei judiciare. Unul dintre ei, citat de ”Der Spiegel”, a apreciat că aceasta este cea mai concretă ameninţare la adresa Germaniei, pentru că sînt prezentate potenţiale ţinte. Aceasta este cea de a şaptea înregistrare video în care este ameninţată Germania din ultimele două săptămîni. Însă, potrivit ”Der Spiegel”, este prima în germană provenind de la talibani.