Cancelarul federal Angela Merkel a respins acuzaţiile conform cărora Germania dictează cursul UE, în calitate de primă putere economică a Bătrânului Continent, referindu-se de fapt la summit-ul şefilor de stat şi de guvern care a început de ieri la Bruxelles. “Germania nu dictează nimic nimănui”, a afirmat Angela Merkel în cadrul unor declaraţii publicate de ziarul “Bild\'” cu prilejul dezbaterii pe tema introducerii aşa-numitelor euro bonusuri, pe care Germania le respinge. Cancelarul german le-a cerut, totodată, colegilor săi europeni, să dea dovadă de spirit de decizie şi de unitate în ceea ce priveşte aprobarea noilor mecanisme permanente pentru salvarea ţărilor din zona euro aflate în dificultate financiară, susţinând cu putere moneda unică. “Existenţa euro nu este pusă sub semnul întrebării de niciunul dintre noi”, a afirmat Angela Merkel, care a subliniat că Germania a reuşit să depăşească criza deoarece populaţia nu a dat dovadă de teamă, menţinând o stare de spirit relaxată. “A avea încredere în euro şi în Europa, dar şi a nu ne abate de la drumul care trebuie parcurs înseamnă că problema este rezolvată deja pe jumătate”, a continuat oficialul german.
La rândul său, preşedintele Eurogrup şi totodată prim-ministrul Luxemburgului, Jean Claude Juncker, îşi acuză colegii că ţin prea mult cont de agendele lor de politică internă în momentul când se iau decizii la nivelul UE. Acuzaţiile au fost făcute cu ocazia unor declaraţii acordate publicaţiei economice germane “Handelsblatt”.
Summit-ul de la Bruxelles a început pe fondul unor ample proteste sindicale în întreaga Europă. Cele mai vehemente au loc însă în capitala Greciei, care a fost privată, din nou, ieri, de orice formă de transport în comun din cauza unei greve de 24 de ore, a treia în decurs de o săptămână. Greva a fost organizată pentru a protesta împotriva unei legi privind restructurarea companiilor publice care prevede importante reduceri salariale. Acest protest intervine la o zi după o grevă generală din sectoarele private şi public, cea de-a şaptea de la începutul anului, şi după manifestaţii la care au participat zeci de mii de persoane la Atena şi Salonic, în nordul ţării. Legea controversată asupra restructurării a circa cincizeci de întreprinderi publice, printre care şi societăţi de transport în comun, a fost votată marţi, în principal de majoritatea socialistă din Parlamentul elen.