Cancerul bronhopulmonar, cel mai frecvent şi în creştere!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
4 februarie – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului

Cancerul bronhopulmonar, cel mai frecvent şi în creştere!

Eveniment 04 Februarie 2011 / 00:00 532 accesări

În fiecare an, pe 4 februarie, în lume este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, ocazie cu care sunt trase semnale de alarmă privind gravitatea maladiei. Statisticile întocmite de către specialişti nu aduc deloc veşti bune, fiind depistate cancere la tot mai multe organe, şi nu doar la persoane în vârstă, ci şi la tineri. La nivelul judeţului Constanţa, potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ), cancerul bronhopulmonar este în top, dar şi în creştere faţă de 2009. Astfel, dacă în 2009 erau diagnosticaţi 398 bolnavi cu cancer bronhopulmonar, anul trecut, 413 persoane aflau cumplita veste. „Problema este că mulţi ajung la doctor atunci când nu mai este mare lucru de făcut, şi asta pentru că boala are un debut silenţios. Ajung la spital doar atunci când au probleme severe. Apare tusea, expectoraţia, dispneea (dificultate în respiraţie – n.r.), dar şi hemoptizia (eliminarea de sânge prin tuse– n.r.)”, spune directorul executiv al DSPJ, dr. Constantin Dina. Medicul director a precizat că principala cauză a cancerului bronhopulmonar este fumatul, astfel că la nivelul tuturor direcţiilor de sănătate publică din ţară, dar şi în multe dintre unităţile similare din străinătate, se organizează numeroase campanii de informare privind riscurile la care se expun fumătorii. „Tot mai multe studii au scos la iveală faptul că fumatul declanşează boala. Oamenii trebuie să înţeleagă care sunt riscurile la care se expun atunci când aleg să fumeze”, a mai explicat directorul. Şi la nivelul DSPJ Constanţa sunt organizate, în numeroase unităţi de învăţământ, o serie de campanii de informare privind riscurile fumătorilor. De asemenea, informări similare au loc şi în cadrul unităţilor unde se folosesc substanţe toxice care ar putea duce la declanşarea cancerului bronhopulmonar.

ALTE SUTE DE CONSTĂNŢENI, ALTE TIPURI DE CANCERE. După cancerul bronhopulmonar, urmează, ca şi frecvenţă, cancerul de sân, în 2010 fiind diagnosticate 199 de persoane, în vreme ce în 2009, potrivit DSPJ, erau depistate 252 de persoane. Cancerul de col uterin ocupă şi el un loc fruntaş, cu 123 de cazuri noi depistate, în 2010, cu trei mai puţine faţă de 2009. Cancerul gastric are şi el o frecvenţă importantă la nivelul judeţului nostru, aşa cum arată datele statistice ale DSPJ, numai anul trecut fiind diagnosticate cu această afecţiune 109 persoane. Şi în acest caz scăderea este nesemnificativă dacă cifra este comparată cu cea din 2009, când erau depistate 106 persoane. Cancerul de prostată a afectat în 2009 88 de persoane, iar în 2010, 89 de persoane. Un alt tip de cancer depistat la constănţeni este cel de piele, atât în 2009, cât şi în 2010, fiind depistate 31 de persoane.

PREVENIRE. Master european promovarea sănătăţii şi educaţie pentru sănătate, reprezentant DSPJ Constanţa, dr. Loti Popescu, prezintă doar câteva dintre regulile unui stil de viaţă sănătos care ajută la prevenirea cancerelor. „Prevenirea unei boli, în cazul de faţă a cancerului, nu se face într-o zi. Prevenirea, a trăi profilactic, sănătos, înseamnă un stil de viaţă. Înseamnă să ai grijă de viaţa ta zi de zi. Părinţii sunt cei care asigură sănătatea copilului lor (desigur şi alţi factori)”, atrage atenţia medicul.

STILUL DE VIAŢĂ SĂNĂTOS REPREZINTĂ CEA MAI BUNĂ METODĂ PROFILACTICĂ ÎN CAZUL CANCERULUI

Anul acesta, Organizaţia Mondială a Sănătăţii pune accent pe mişcare, pe importanţa activităţii fizice în prevenirea cancerelor. “Menţine-ţi greutatea în limite normale!”, recomandă medicul, care explică faptul că obezitatea reprezintă un important factor de risc pentru multe tipuri de cancer. De aceea, păstrarea indicelui de masă corporală în limite normale este esenţială. Un alt sfat recomandat de ea este să facem mişcare cel puţin 30 de minute în fiecare zi! “Redu porţiile de carne roşie şi elimină complet alimentele procesate pe bază de carne! Încearcă să diminuezi cât poţi de mult preparatele pe bază de porc, vită sau miel. Evită mezelurile şi alte produse care conţin carne procesată industrial! Evită băuturile dulci şi acidulate, răcoritoarele şi alte băuturi comerciale conţin, de regulă, mulţi aditivi şi cantităţi foarte mari de zahăr. Pe lângă faptul că mulţi aditivi folosiţi cauzează mai multe tipuri de cancer, atât ele cât şi zahărul predispun la obezitate, un factor declanşator al cancerului”, mai spune dr. Popescu.

“LIMITEAZĂ CONSUMUL ZILNIC DE ALCOOL! RENUNŢĂ LA ŢIGĂRI! FII ATENT LA MEDIUL ÎN CARE TRĂIEŞTI!”

Şi recomandările nu se opresc aici. “Adaugă în dieta zilnică mai multe tipuri de legume, fructe, cereale integrale şi legume boabe!; încearcă să îţi transformi meniul într-un curcubeu - să regăseşti pe farfurie legume cât mai colorate şi mai proaspete; combină mai multe legume între ele, înlocuieşte dulciurile care conţin zahăr cu fructe”, sfătuieşte medicul.

Taguri articol


12