Cancerul costă UE 126 miliarde de euro

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Viaţa mai presus de orice

Cancerul costă UE 126 miliarde de euro

Monden 15 Octombrie 2013 / 00:00 319 accesări

IMPACT ECONOMIC În premieră, o statistică paneuropeană reuneşte costurile generate de cancer, într-o analiză a impactului economic al temutei maladii. Fundaţia Cancer Research UK a unificat datele anunţate de cele 27 de ţări UE în 2009, iar suma la care s-a ajuns este la fel de înfiorătoare precum pierderile de vieţi omeneşti şi chinul la care sunt supuse familiile bolnavilor. Ţările UE cheltuiesc 51 miliarde de euro numai pentru a trata cancerul, restul până la 126 miliarde de euro fiind pierderi suferite în urma absenţei din procesul muncii a bolnavilor de cancer, estimate la 52 miliarde de euro, iar alte 23 de miliarde de euro sărăcesc bugetul familiilor care trebuie să ofere îngrijiri la domiciliu rudelor afectate de maladie.

Ţările bogate, precum Germania şi Luxemburg, cheltuiesc mai mult pentru tratamentul de cancer pentru o persoană decât ţările din estul Europei, precum Bulgaria sau Lituania. Dintre toate formele de cancer, cel care afectează plămânii este cel mai costisitor şi afectează cele mai multe persoane. Această formă a maladiei acoperă o zecime din costurile de 51 de miliarde de euro necesare pentru serviciile oferite de sistemul sanitar, medici şi medicamente. În plus, afectează de obicei persoanele încă din tinereţe, iar pacienţii ajung să împovăreze sistemul de sănătate pentru că, de cele mai multe ori, nu au nici măcar perioada minimă de cotizare la asigurările de sănătate.

TOP MORTAL Cancerul se plasează totuşi abia pe locul 3 în topul maladiilor care îi afectează cel mai des pe europeni. Demenţa şi bolile cardiovasculare sunt cei mai mari ”ucigaşi” şi atrag şi cele mai mari costuri. Statistica UE arată că bolile cardiovasculare, care includ tensiunea oscilantă şi infarctul, atrag costuri de 169 de miliarde de euro. Pentru bolile neurodegenerative sunt disponibile date numai din 15 ţări UE, costurile fiind evaluate la 189 de miliarde de euro. Spre deosebire de pacienţii cu boli cardiovasculare şi neurodegenerative care ajung să sufere de aceste afecţiuni la vârsta a treia şi după ce au contribuit la sistemul de asigurări, pacienţii care suferă de cancer sunt atinşi de boală şi la vârstă medie, iar rata de supravieţuire nu permite de multe ori recuperarea banilor folosiţi la tratamente.

Pe cât de rece şi de pragmatic, studiul impactului economic al celor mai des întâlnite afecţiuni încearcă să vină în ajutorul autorităţilor naţionale când vine vorba despre alocarea banilor de la buget, fie că este vorba despre nevoile sistemului sanitar sau despre cercetare. La nivelul întregului continent este nevoie de viziune comună în a trata anumite boli, pentru a nu bloca sistemele sanitare. Îmbătrânirea populaţiei şi tratarea celor mai frecvente boli sunt capitole importante de sănătate publică, mai ales că scopul final al îngrijilor oferite este salvarea pacienţilor!



12